Απολίθωμα φιδιού που έζησε την κρητιδική περίοδο είχε τέσσερα άκρα

snake fossil

Τα φίδια παρότι είναι επικίνδυνα και παραμένουν τρομακτικά για κάποιους, εντούτοις γοητευόμαστε από αυτά τα ερπετά. Και παρά το ενδιαφέρον μας για αυτό το ζώο, έχουμε μια φτωχή κατανόηση του πως εξελίχθηκε στη φυσιολογία που έχει σήμερα. Επιστήμονες όμως, έχουν δημοσιοποιήσει στο περιοδικό Science μια νέα μελέτη σχετικά με το απολίθωμα ενός φιδιού που φαίνεται να έζησε μεταξύ 100 εκατομμύρια και 146 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και το εκπληκτικό είναι ότι είχε πόδια.

Οι λόγοι που γνωρίζουμε τόσα λίγα για την εξέλιξη του φιδιού είναι γιατί υπάρχουν τόσα λίγα απολιθώματα. Μοριακά δεδομένα δείχνουν ότι τα φίδια εμφανίστηκαν εντός του οικογενειακού δέντρου των φολιδωτών, το οποίο περιλαμβάνει σαύρες και αμφίβια, κάποια στιγμή στην Ιουρασική περίοδο, 150 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ωστόσο τα παλαιότερα γνωστά απολιθώματα φιδιών είναι πολύ νεότερα, από την Κρητιδική περίοδο, περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ενώ τα φίδια θεωρούνται ως μια και μόνο εξελικτική ομάδα, με τα διάφορα είδη φιδιών να έχουν ένα κοινό πρόγονο, η εξέλιξη σωμάτων χωρίς άκρα είναι ένα αρκετά κοινό χαρακτηριστικό της εξέλιξης των φολιδωτών. Η απώλεια των άκρων, συσχετίζεται με την επιμήκυνση του σώματος, κάτι που έχει συμβεί σε πάνω από είκοσι μέλη αυτής της ομάδας των σπονδυλωτών. Ένα παράδειγμα είναι οι σαύρες οι οποίες ονομάζονται Pygopodidae, και που μοιάζουν πολύ με τα φίδια.

Ίσως να υπάρχει ένας εμβιομηχανικός λόγος για αυτό το είδος της εξέλιξης. Εάν το σώμα εξελίσσεται για να γίνει πιο μακρύ, μπορεί να είναι σωματικά πιο δύσκολο να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά τα πόδια και τα χέρια. Στην περίπτωση των φιδιών, μερικά απολιθώματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν ένα μέρος αυτής της εξέλιξης, καθώς μερικά φίδια, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους είχαν οπίσθια άκρα. Αυτό οδήγησε σε υποθέσεις πως αυτά τα φολιδωτά εξελίχθηκαν από ζώα του ωκεανού.

four leged snake

Πολύ καλά διατηρημένα άκρα του απολιθώματος φιδιού που βρέθηκε στη Βραζιλία

Αλλά το νέο αυτό απολίθωμα, που ονομάστηκε Tetrapodophis, που ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία, έχει τέσσερα άθικτα σκέλη και ένα μεγάλο επιμηκυμένο σώμα, παρόμοιο με αυτό των σύγχρονων φιδιών. Επίσης έχει πολύ περισσότερους σπονδύλους από ότι είναι φυσιολογικό για οποιοδήποτε σύγχρονο ή απολιθωμένο φίδι.

Το απολίθωμα δείχνει ότι αυτή η δομή του σώματος θα μπορούσε να λειτουργεί σε υπόγειες τρύπες αντί για κολύμπι. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτό το απολίθωμα είναι τόσο σημαντικό, καθότι δείχνει ότι τα φίδια εξελίχθηκαν στην ξηρά και όχι στη θάλασσα.

Εκτός από το να είναι κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω κατανόηση της πρώιμης εξέλιξης των φιδιών, αυτό το απολίθωμα είναι σημαντικό σε ένα ευρύτερο παλαιοντολογικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την μελέτη, το απολίθωμα αυτό ήταν μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής, όπου βρισκόταν εδώ και πολλές δεκαετίες πριν συνειδητοποιηθεί η σημασία του. Ο ιδιοκτήτης τώρα το έχει τοποθετήσει στη μακροχρόνια φροντίδα του μουσείου Bürgermeister-Müller στη Γερμανία.

Συνδέσεις – Links

The Paper – A four-legged snake from the Early Cretaceous of Gondwana

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *