Το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO ανακάλυψε τον τρισχιλιοστό κομήτη του

1041_soho-3000_box_suninset_fullres-crop_med

Η τελεία στο σταυρόνημα είναι ένας κομήτης που ταξιδεύει προς τον Ήλιο, όπως παρατηρήθηκε στις 14 Σεμπτεμβρίου 2015

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) ανακάλυψε τον τρισχιλιοστό κομήτη του. Ο κομήτης είχε αρχικά εντοπιστεί από ένα ερασιτέχνη αστρονόμο από τη Ταϊλάνδη τον Worachate Boonplod.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος αυτής της ανακάλυψης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το πρόγραμμα SOHO, τη NASA και την ESA για την πραγματοποίηση αυτής της ευκαιρίας να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα ανακάλυψης κομητών, καθότι έχω μάθει πολλά», δήλωσε ο Worachate Boonplod.

Από την έναρξη του, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, το πρόγραμμα SOHO έχει γίνει ο κατεξοχήν ευρετής κομητών όλων των εποχών. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, μόνο καμιά δωδεκάδα είχαν ανακαλυφθεί από το διάστημα και περίπου 900 από το έδαφος από το 1761.

Το διαστημικό παρατηρητήριο κατασκευάστηκε στην Ευρώπη και τα διάφορα όργανα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος προέρχονται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιστήμονες. Η NASA ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση του σκάφους στο διάστημα και τώρα είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της αποστολής.

Η αποστολή του SOHO είναι να παρατηρεί τον Ήλιο και τον διαπλανητικό χώρο, πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Από την τροχιά του , το διαστημόπλοιο παρακολουθεί τον ηλιακό δίσκο και το περιβάλλον γύρω του, εντοπίζοντας τη συνεχή εκροή σωματιδίων που είναι γνωστά ως ηλιακός άνεμος, καθώς και γιγαντιαίες εκρήξεις διαφυγόντος αερίου που ονομάζονται στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας.

Παραπομπές

SOHO

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *