Το διαστημικό σκάφος Deep Space Climate Observatory, που θα παρακολουθεί τον διαστημικό καιρό έφθασε στον προορισμό του

space weather vehicle

Μετά από ένα ταξίδι 100 ημερών στο διάστημα,το διαστημικό σκάφος Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), της ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration),των Ηνωμένων Πολιτείων, έφθασε στο προορισμό του 1609344 km από τη Γη , σε ένα σημείο μεταξύ της Γης και του Ήλιου που ονομάζεται Lagrange point 1 (L1). Η θέση αυτή δίνει στο διαστημικό σκάφος μια σαφή εικόνα τόσο της Γης όσο και του Ήλιου, επιτρέποντας στους επιστήμονες μέσω των διαφόρων οργάνων τα οποία βρίσκονται πάνω στο διαστημικό σκάφος, να ελέγχουν αποτελεσματικά τους ηλιακούς ανέμους, καθώς και να μετρούν την ποσότητα του όζοντος στην ατμόσφαιρα της Γης.

Επιπλέον το διαστημικό αυτό σκάφος θα είναι ικανό να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, κάθε φορά που θα εντοπίζει ένα κύμα ενέργειας από τον Ήλιο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στα συστήματα GPS, στις αερομεταφορές, ακόμα και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές. Τα δεδομένα που θα στέλνει το σκάφος θα δώσουν την δυνατότητα στην υπηρεσία NOAA, να προβλέπει ηλιακές καταιγίδες όπως ονομάζονται ανά περιοχή, με ένα νέο σύστημα πρόβλεψης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αποστολής Al Vernacchio, “Σύντομα το σκάφος θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την αποστολή του. Πρώτα όμως πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ότι όλα τα όργανα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος βρίσκονται σε καλή κατάσταση και λειτουργούν “. Μόλις ενεργοποιηθεί θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος παρακολούθησης και πρόβλεψης του διαστημικού καιρού στην ιστορία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *