Η ενίσχυση των ανοσοποιητικών κυττάρων τύπου 1, θα μπορούσε να καταπολεμήσει τις αλλεργίες σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Ένα ένζυμο που παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση των πρόσφατα ανακαλυφθέντων ανοσοποιητικών κυττάρων τύπου 1, κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο χρήσης αυτών των κυττάρων για την καταπολέμηση αλλεργιών ή λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Τα ρυθμιστικά κύτταρα τύπου 1 (Tr1) είναι ένας τύπος ρυθμιστικού ανοσοκυττάρου που βοηθά στην καταστολή των ανοσολογικών αποκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της βλάβης των ιστών, αλλά πολύ λίγα στοιχεία ήταν γνωστά για την ανάπτυξή τους και τη λειτουργία τους.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές περιγράφουν πώς ένα ένζυμο που ονομάζεται ITK, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων Tr1 κατά τη διάρκεια μιας ανοσοαπόκρισης. Το ένζυμο αυτό προσφέρει ένα σημείο αναφοράς στους ερευνητές, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν την ανάπτυξη των κυττάρων Tr1 για να τα ενισχύσουν για να θεραπεύσουν αλλεργίες για παράδειγμα, ή να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους για τη θεραπεία ιικών και βακτηριακών λοιμώξεων.

“Όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε πώς αναπτύσσονται αυτά τα κύτταρα, τα σήματα και τις οδούς που χρησιμοποιούν, τόσο πιο πιθανό θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε προσεγγίσεις για το χειρισμό τους”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν ανοσοθεραπεία αντιγόνου για τη θεραπεία αλλεργιών με τη χορήγηση μιας αγωγής, η οποία εκθέτει έναν ασθενή σε αυξανόμενες δόσεις αλλεργιογόνου για μια περίοδο μηνών. Δεδομένου ότι οι αλλεργίες προκαλούνται από μια υπερδραστική ανοσοαπόκριση σε ένα αλλεργιογόνο, η θεραπεία λειτουργεί γιατί τα κύτταρα Tr1 βοηθούν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής.

Στο μέλλον, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να θέλουν να ενισχύσουν την οδό για την παραγωγή περισσότερων κυττάρων Tr1. Αλλά όταν θεραπεύονται ιικές λοιμώξεις όπως η γρίπη, οι βακτηριακές λοιμώξεις και οι όγκοι, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να θέλουν να μπλοκάρουν επιλεκτικά την οδό για να μειώσουν τον αριθμό των κυττάρων Tr1.

Σε πειράματα με ποντίκια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα Tr1 αυξάνονται όταν ένα ποντίκι έχει μολυνθεί με ιούς ή βακτήρια ή όταν καταπολεμά όγκους. Διασφαλίζοντας την ανάπτυξη κυττάρων Tr1 και μειώνοντας προσεκτικά τη δραστικότητά τους για την καταστολή της ανοσοαπόκρισης, οι ασθενείς μπορεί να ανανήψουν ταχύτερα σε ορισμένες ασθένειες.

“Αυτή είναι μια ισορροπία, διότι αυτά τα κύτταρα υπάρχουν για ένα σκοπό και πιστεύουμε ότι ο σκοπός τους είναι να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταστρέφει και προκαλεί παθολογία σε μια ανοσολογική αντίδραση”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Ο κίνδυνος από τη γρίπη, για παράδειγμα, είναι ότι σε κάποιο σημείο άλλοι τύποι Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των οποίων ο σκοπός είναι να σκοτώσουν μολυσμένα κύτταρα, αρχίζουν να καταστρέφουν τον ιστό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια υπερδραστική ανοσοαπόκριση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο”.

“Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα πειράματα, για να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να συντονίσουμε τη λειτουργία των κυττάρων Tr1, ώστε να εξισορροπήσουμε τις ωφέλιμες πτυχές της ανοσολογικής αντίδρασης με τις βλαβερές πτυχές της ανοσολογικής αντίδρασης”.

Παραπομπές

Weishan Huang et al. ITK signalling via the Ras/IRF4 pathway regulates the development and function of Tr1 cells. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/ncomms15871

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *