Ισχυρά μαγνητικά πεδία σχηματίζονται βαθιά στους πυρήνες των αστεριών

Μαγνητικό πεδίο αστέρα

Μέχρι πρόσφατα, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των αστεριών έχουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, αλλά ένας νέος τρόπος για την ανάλυση των πυρήνων τους θα μπορούσε να ανατρέψει εντελώς αυτή την ιδέα.

«Τέτοια πεδία έχουν απλώς θεωρηθεί ως αμελητέα για τη γενική κατανόησή μας σχετικά με την αστρική εξέλιξη», αναφέρουν οι μελετητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. «Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να επανεξεταστεί, διότι διαπιστώσαμε ότι μέχρι 60 τοις εκατό των άστρων φιλοξενούν ισχυρά πεδία».

Μέχρι τώρα, οι αστρονόμοι δεν έχουν καταφέρει να ανιχνεύσουν αυτά τα μαγνητικά πεδία, διότι τέτοια πεδία κρύβονται βαθιά στο εσωτερικό του άστρου, μακριά από τις ικανότητες των συμβατικών μεθόδων παρατήρησης οι οποίες μετρούν μόνο τις επιφανειακές ιδιότητες των αστεριών.

Για να λυθεί το πρόβλημα, οι ερευνητές στράφηκαν προς την αστροσεισμολογία, μια τεχνική που ερευνά πέρα από την αστρική επιφάνεια, για τον προσδιορισμό της παρουσίας πολύ ισχυρών μαγνητικών πεδίων κοντά στον αστρικό πυρήνα.

«Ο αστρικός πυρήνας είναι η περιοχή όπου το αστέρι παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του, μέσω θερμοπυρηνικών αντιδράσεων», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη. «Έτσι το μαγνητικό πεδίο είναι πιθανόν να έχει σημαντικές συνέπειες για το πως τα αστέρια εξελίσσονται, δεδομένου ότι μπορεί να μεταβάλλει τις φυσικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον πυρήνα».

Τα περισσότερα αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο, υπόκεινται σε συνεχείς ταλαντώσεις. Το εσωτερικό τους ουσιαστικά χτυπάει σαν καμπάνα, αναφέρουν οι ερευνητές. Και όπως ένα κουδούνι ή ένα μουσικό όργανο, ο ήχος που παράγεται αποκαλύπτει φυσικές ιδιότητες, όπως το μέγεθος, τη θερμοκρασία και από τι είναι κατασκευασμένο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύ ακριβή δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA για να μετρήσουν τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις της φωτεινότητας που προκαλείται από τον ήχο στο εσωτερικό χιλιάδων άστρων. Βρήκαν ότι ορισμένες συχνότητες ταλάντωσης έλειπαν σε 60 τοις εκατό των άστρων λόγω της καταστολής από ισχυρά μαγνητικά πεδία στους αστρικούς πυρήνες.

Αυτή η μαγνητική καταστολή είχε προηγουμένως παρατηρηθεί μόνο σε λίγα δεκάδες άστρα. Ωστόσο, η νέα ανάλυση των δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έδειξε ότι η επίδραση αυτή είναι διαδεδομένη σε αστέρια που έχουν μόνο ελαφρώς μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση των αστρικών μαγνητικών δυναμό, μεταξύ των οποίων και του δυναμό του Ήλιου μας που ελέγχει των 11-ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων, οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Παραπομπές

Η μελέτη – A prevalence of dynamo-generated magnetic fields in the cores of intermediate-mass stars

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *