Μελέτη αποκαλύπτει την γενετική αρχή του ανθρώπινου εμβρύου

w704 (2)

Ανθρώπινο έμβρυο

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει για πρώτη φορά χαρτογραφήσει όλα τα γονίδια που ενεργοποιούνται κατά τις πρώτες ημέρες του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η μελέτη η οποία θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, παρέχει μια εις βάθος κατανόηση της πρώιμης εμβρυϊκής ανάπτυξης στον άνθρωπο, και οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν για παράδειγμα νέες θεραπείες κατά της στειρότητας.

Κατά τη γονιμοποίηση υπάρχει μόνο ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Μια ημέρα μετά τη γονιμοποίηση υπάρχουν δύο κύτταρα, μετά από δύο ημέρες τέσσερα, μετά από τρεις ημέρες οκτώ και ούτω καθεξής, μέχρι να υπάρξουν δισεκατομμύρια κύτταρα κατά τη γέννηση. Η σειρά με την οποία τα γονίδιά μας ενεργοποιούνται μετά τη γονιμοποίηση έχει παραμείνει ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα εδάφη της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Υπάρχουν περίπου 23,000 ανθρώπινα γονίδια συνολικά. Στη παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο 32 από αυτά τα γονίδια ενεργοποιούνται δύο ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, και μετά από τρείς ημέρες υπάρχουν 129 ενεργοποιημένα γονίδια. Επτά από τα γονίδια που βρέθηκαν και χαρακτηρίστηκαν δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως.

Τα γονίδια αυτά είναι το «κλειδί ανάφλεξης» που χρειάζεται για να δώσει την ώθηση στην ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Είναι σαν να ρίχνουμε μια πέτρα στο νερό και στη συνέχεια, να παρακολουθούμε τα κύματα να εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του νερού», δήλωσε ο Juha Kere, καθηγητής στο τμήμα βιο-επιστημών και διατροφής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές χρειάστηκε να αναπτύξουν ένα νέο τρόπο ανάλυσης των αποτελεσμάτων, ώστε να βρουν τα νέα γονίδια. Τα περισσότερα γονίδια κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά υπάρχουν σειρές από επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που συχνά θεωρούνται ότι είναι τα λεγόμενα «σκουπίδια DNA», αλλά στη πραγματικότητα είναι σημαντικά στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Στη μελέτη, οι ερευνητές δείχνουν ότι τα πρόσφατα ταυτοποιημένα γονίδια μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα «σκουπίδια DNA», και ότι αυτό είναι απαραίτητο για την έναρξη της ανάπτυξης.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τη ρύθμιση της πρώιμης εμβρυϊκής ανάπτυξης στον άνθρωπο. Ταυτοποιήσαμε νέους παράγοντες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον επαναπρογραμματισμό κυττάρων στα λεγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα για πιθανή θεραπεία μια σειράς ασθενειών, και ενδεχομένως και τη θεραπεία της υπογονιμότητας», δήλωσε η Outi Hovatta, καθηγήτρια στο τμήμα κλινικής επιστήμης, παρέμβασης και τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Παραπομπές

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Θα υπάρξει ανανέωση του άρθρου αυτού με το επισύναψη του συνδέσμου για τη μελέτη αυτή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *