Η αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσίνη σταθεροποιεί τον όγκο του αίματος, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η βασοπρεσίνη (Vasopressin), η οποία ονομάζεται επίσης αντιδιουρητική ορμόνη, απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο και είναι γνωστό ότι εργάζεται στον νεφρό, καταστέλλοντας μια διαδικασία που ονομάζεται διούρηση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine, η βασοπρεσίνη κάνει περισσότερα από τη διατήρηση του νερού του σώματος. Διεγείρει επίσης την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

“Τα φάρμακα που στοχεύουν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα βασοπρεσίνης θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πολύ απαραίτητη ασφαλής θεραπεία για την αναπλήρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μετά από τραυματικές βλάβες ή χημειοθεραπεία”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Εργαστηριακά μοντέλα, έδειξαν ότι η βασοπρεσίνη αύξησε τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων γρηγορότερα από την άλλη καλά χαρακτηρισμένη ορμόνη, την ερυθροποιητίνη.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει τον απροσδόκητο ρόλο της βασοπρεσίνης εξετάζοντας κλινικά δεδομένα από 92 ασθενείς με κεντρικό διαβήτη insipidus (μια κατάσταση που προκαλεί ανεπάρκειες της ορμόνης). Από αυτά τα άτομα, το 87 τοις εκατό των ανδρών και το 51 τοις εκατό των γυναικών είχαν αναιμία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι ερευνητές κατέδειξαν περαιτέρω ότι και οι τρεις ποικιλίες του υποδοχέα της βασοπρεσίνης υπάρχουν στα αιμοποιητικά κύτταρα που σχηματίζουν το αίμα, αλλά μια ιδιαίτερη μορφή της πρωτεΐνης (AVPR1B) παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η θεραπεία ποντικιών με βασοπρεσίνη ή έναν ειδικό ενεργοποιητή AVPR1B μετά από απώλεια αίματος που προκλήθηκε από τραυματισμό ή ακτινοβολία, επιτάχυνε την ανάκτηση από αναιμία για τα ζώα αυτά.

“Η βασοπρεσίνη προκαλεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύντομες χρονικές κλίμακες, πριν αρχίσει η ερυθροποιητίνη”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παραπομπές

Balázs Mayer et al. Vasopressin stimulates the proliferation and differentiation of red blood cell precursors and improves recovery from anemia. Science Translational Medicine (2017). DOI: 10.1126/scitranslmed.aao1632

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *