Το διαστημικό σκάφος Cassini, βρήκε νέα στοιχεία για υδροθερμική δραστηριότητα στον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου

Κατά τη διάρκεια του κοντινότερου περάσματος του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA, διαμέσου των πιδάκων αερίου και κόκκων πάγου που εκτοξεύονται από το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδος, οι ερευνητές ανακάλυψαν μοριακό υδρογόνο.

Αυτή η ανακάλυψη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για υδροθερμική δραστηριότητα στον ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, και αυξάνει την πιθανότητα ότι ο ωκεανός θα μπορούσε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για μικροβιακή ζωή.

Το Ουδέτερο Φασματόμετρο Μάζας Ιόντων του διαστημικού σκάφους Cassini, ανίχνευσε το υδρογόνο κατά τη διάρκεια ενός κοντινού περάσματος από τον Εγκέλαδο στις 28 Οκτωβρίου του 2015. Προηγούμενα περάσματα παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για ένα παγκόσμιο ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του.

Το μοριακό υδρογόνο που ανιχνεύθηκε στους πίδακες, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης για τις υδροθερμικές διαδικασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν τη χημική ενέργεια που χρειάζεται για τη διατήρηση της ζωής.

Για την αναζήτηση υδρογόνου που να είναι ειδικά εγγενές στην Εγκέλαδο, το διαστημικό σκάφος πέρασε ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του και λειτούργησε το Ουδέτερο Φασματόμετρο Μάζας Ιόντων, σε μια συγκεκριμένη κατάσταση λειτουργίας για την ελαχιστοποίηση και την ποσοτικοποίηση τυχόν λανθασμένων δεδομένων.

“Το υδρογόνο είναι μια πηγή χημικής ενέργειας για τα μικρόβια που ζουν στους ωκεανούς της Γης κοντά σε υδροθερμικές αναβλύσεις.Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ίδια χημική πηγή ενέργειας είναι παρούσα στον ωκεανό του Εγκέλαδου”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον ωκεανό του Εγκέλαδου, αλλά η ανακάλυψη του φυσικού αερίου υδρογόνου και τα στοιχεία για την συνεχιζόμενη ύπαρξη υδροθερμικής δραστηριότητας, μας προσφέρουν μια δελεαστική υπόθεση ότι οι συνθήκες για την ύπαρξη της ζωής, είναι κατάλληλες κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού”.

Παραπομπές

J. Hunter Waite et al. 2017. Cassini finds molecular hydrogen in the Enceladus plume: Evidence for hydrothermal processes. Science (2017). DOI: 10.1126/science.aai8703

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *