Το σμάλτο στα δόντια μας προέρχεται από προϊστορικά ψάρια

Teeth

Το σμάλτο που καλύπτει τα δόντια σας προέρχεται από ένα απίθανο μέρος: από τα λέπια αρχαίων ψαριών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κατέληξαν στο πιο πάνω συμπέρασμα μετά την εξέταση των απολιθωμάτων αρχαίων ψαριών, καθώς και επίσης και του DNA μιας σειράς ειδών που ζουν σήμερα. Τα ευρήματα της εργασίας τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Το σμάλτο είναι ο πιο σκληρός ιστός στο σώμα μας, κατασκευασμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από ασβέστιο, φώσφορο και άλλα μέταλλα. Προστατεύει τα δόντια μας όταν μασάμε και από τον πόνο όταν βρεθούν αντιμέτωπα με πράγματα που είναι πολύ κρύα ή πολύ ζεστά.

Σχεδόν όλα τα είδη με τέσσερα σκέλη έχουν σμάλτο, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών, των πτηνών, των αμφίβιων και των ερπετών. Όπως επίσης και τα λεγόμενα ψάρια πτερυγίων λοβού, μερικά από τα οποία εξελίχθηκαν για να περπατούν και να ζουν στη ξηρά.

Ορισμένοι τύποι πρωτόγονων ψαριών είχαν παρόμοια είδη ιστού που κάλυπτε το εξωτερικό του σώματός τους. Και κάποια είχαν ουσίες που έμοιαζαν με σμάλτο τόσο στο εξωτερικό τους όσο και σε τμήματα των δοντιών τους. Τα γονίδια που χρειάζονται για να σχηματιστούν αυτοί οι σκληροί ιστοί είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια, και τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα μαζί στο γονιδίωμα.

Με τη σύγκριση των δοντιών και των εξωτερικών σκελετών διαφόρων ομάδων ψαριών, οι ερευνητές καθόρισαν ότι το σμάλτο προέκυψε για πρώτη φορά  σε ψάρια που είχαν σκελετούς από κόκαλο.

Παραπομπές

Η μελέτη – New genomic and fossil data illuminate the origin of enamel

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *