Ο εξωπλανήτης GJ1132b, ίσως να έχει ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο

GJ1132b

Ο GJ 1132b, είναι ένας εξωηλιακός πλανήτης με περίπου 1,2 το μέγεθος της Γης και 1,6 φορές τη μάζα του πλανήτη μας, ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των αστρονόμων όταν ανακαλύφθηκε πέρυσι.

Ο εξωηλιακός αυτός πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το κόκκινο νάνο αστέρι GJ 1132, ο οποίος είναι μόνο το 1/5 του μεγέθους του Ήλιου εκπέμποντας μόλις το 1/200ο του φωτός του αστεριού μας.

 Ο πλανήτης βρίσκεται 39 έτη φωτός από τη Γη, και περιφέρεται γύρω από το άστρο του κάθε 1,6 ημέρες σε μια απόσταση 2,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal, ο πλανήτης μπορεί να έχει μια ατμόσφαιρα παρά το γεγονός ότι η επιφάνειά του έχει θερμοκρασία 232 βαθμών κελσίου.

Οι αστρονόμοι εξέτασαν το ερώτημα του τι θα συνέβαινε στον GJ 1132b με την πάροδο του χρόνου αν ξεκινούσε με μια ατμόσφαιρα πλούσια σε νερό.

Σε τροχιά τόσο κοντά στο άστρο του, ο εξωπλανήτης πλημμυρίζεται με υπεριώδες φως (το οποίο διασπά τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να χαθούν στο διάστημα). Ωστόσο, δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι ελαφρύτερο, διαφεύγει πιο εύκολα, ενώ το οξυγόνο μένει πίσω.

«Σε πλανήτες με χαμηλές θερμοκρασίες, το οξυγόνο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ύπαρξης ζωής ή πως είναι κατοικήσιμος», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. « Αλλά σε ένα θερμό πλανήτη όπως ο GJ 1132b αυτό είναι ένα σημάδι του ακριβώς αντίθετου. Ενός πλανήτη που ψήνεται και αποστειρώνεται».

Δεδομένου ότι οι υδρατμοί είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου, ο GJ 1132b θα μπορούσε να έχει ένα ισχυρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενισχύοντας ήδη τις υψηλές θερμοκρασίες. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνειά του θα μπορούσε να μείνει λιωμένη για εκατομμύρια χρόνια.

Ένας «ωκεανός μάγματος» θα αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, απορροφώντας ένα ποσοστό από το οξυγόνο, αλλά πόσο; Μόνο περίπου το 1/10 σύμφωνα με το μοντέλο που δημιούργησαν οι αστρονόμοι. Το περισσότερο από το εναπομένων οξυγόνο θα διαφεύγει στο διάστημα, ωστόσο, ένα ποσοστό μπορεί να παραμείνει.

«Αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά που θα ανιχνεύσουμε οξυγόνο σε ένα βραχώδη πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος», αναφέρουν επίσης οι αστρονόμοι στη μελέτη τους. Εάν οξυγόνο βρίσκεται ακόμη στον  GJ 1132b, διαστημικά τηλεσκόπια της επόμενης γενιάς, μπορεί να είναι σε θέση να το ανιχνεύσουν και να το αναλύσουν.

Παραπομπές

Laura Schaefer, Robin Wordsworth, Zachory Berta-Thompson, Dimitar Sasselov. Predictions of the atmospheric composition of GJ 1132b. Astrophysical Journal – accepted for publication. DOI: arXiv:1607.03906

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *