Η πρώτη ολική έκλειψη σούπερ φεγγαριού μετά από 32 χρόνια

Watch__Super_Moon__setting_over_Colorado_1793700000_6786000_ver1.0_640_480

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, θεατές από τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, τη Γροιλανδία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα είναι σε θέση να δουν τη Σελήνη στο πιο κοντινό της σημείο στη Γη, περίπου 356,410 χιλιόμετρα που ονομάζεται περίγειο. Η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο της (και το απόγειο της, το οποίο είναι το απόμακρο σημείο της από τη Γη), περίπου μια φορά το μήνα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές όταν βρίσκεται στο πιο κοντινό της σημείο δεν είναι πανσέληνος. Αυτή την εβδομάδα είμαστε τυχεροί. Η πανσέληνος θα εμφανιστεί περίπου 14 τοις εκατό μεγαλύτερη σε διάμετρο από το συνηθισμένο, κάτι που ονομάζεται σούπερ φεγγάρι. Την ίδια στιγμή, η Γη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη, δημιουργώντας μια ολική σεληνιακή έκλειψη.

Το φαινόμενο θα γίνει ακόμα πιο συναρπαστικό καθότι κατά τη διάρκεια της ολικής σεληνιακής έκλειψης, το φεγγάρι θα πάρει μια απόχρωση προς το κόκκινο, ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί το κόκκινο φεγγάρι ή ματωμένο φεγγάρι ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Το κόκκινο χρώμα της σελήνης κατά τη διάρκεια της έκλειψης οφείλεται στη διασκόρπιση Rayleigh, ένα φαινόμενο που μας δίνει το γαλάζιο του ουρανού την ημέρα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

eclipse_total_espanek_10-27-2004-e1358526755212

Καθώς το φως από τον Ήλιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης χτυπά τα σωματίδια της και διασκορπίζεται. Χρώματα με μικρότερα μήκη κύματος όπως το βιολετί διασκορπίζονται πιο έντονα από εκείνα με μεγαλύτερα μήκη κύματος όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί τα οποία περνούν μέσα από την ατμόσφαιρα. Αυτό το φως στη συνέχεια κάμπτεται ή διαθλάται πίσω στην επιφάνεια της Σελήνης δίνοντας της μια κόκκινο-πορτοκαλί λάμψη.

Η τελευταία φορά που μια ολική έκλειψη ενός σούπερ φεγγαριού έλαβε χώρα το 1982 και η επόμενη θα είναι το 2033.

Η ολική σεληνιακή έκλειψη στη περιοχή της Κύπρου και της Ελλάδας θα λάβει χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου.  Θα αρχίσει στις 03:11 και θα φθάσει το μέγιστο της που είναι η ολική σεληνιακή έκλειψη στις 05:47. Η έκλειψη θα τελειώσει στις 08:22 με συνολική διάρκεια του φαινομένου στις πέντε ώρες και έντεκα λεπτά.

lunar eclipse

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *