Τα απολιθώματα ενός τεράστιου πιγκουίνου που έζησε κατά την Παλαιόκαινο εποχή, ανακαλύφθηκαν στη Νέα Ζηλανδία

Τα απολιθωμένα οστά των ποδιών ενός γίγαντα πιγκουίνου ο οποίος έζησε 61 εκατομμύρια χρόνια πριν, ανακαλύφθηκαν στη Νέα Ζηλανδία.

Τα απολιθώματα τα οποία βρέθηκαν από ένα ερασιτέχνη συλλέκτη απολιθωμάτων στην επαρχία Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, αναλύθηκαν από μια ομάδα παλαιοντολόγων του Μουσείου Canterbury και του Ινστιτούτο Ερευνών Senckenberg της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο εύρημα είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα πιγκουίνων στο κόσμο.

«Μαζί με τα μόλις πρόσφατα ανακαλυφθέν απολιθώματα του πουλιού Waimanu που μοιάζει με πιγκουίνο, τα νέα αυτά δείγματα είναι τα πρώτα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science of Nature.

Το νέο είδος πιγκουίνου έζησε κατά Παλαιόκαινο εποχή, και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρα, που το καθιστά σχεδόν τόσο μεγάλο όσο ο Anthropornis nordenskjoeldi (το μεγαλύτερο γνωστό απολίθωμα πιγκουίνου, ο οποίος έζησε στην Ανταρκτική μεταξύ 45 και 33 εκατομμύρια χρόνια πριν).

«Οι πιγκουίνοι είχαν φτάσει σε τεράστιες διαστάσεις νωρίς στην εξελικτική ιστορία τους και ήταν ήδη πιο ποικιλόμορφοι, 60 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

«Το πρόσφατα ανακαλυφθέν πουλί περπατούσε διαφορετικά από το βηματισμό του Waimanu που έμοιαζε με αυτόν του Κορμοράνου. Ο πιγκουίνος αυτός ήδη περπατούσε όπως τους πιγκουίνους που βλέπουμε σήμερα».

Παραπομπές

Mayr, G., De Pietri, V.L., Paul Scofield, R. A new fossil from the mid-Paleocene of New Zealand reveals an unexpected diversity of world’s oldest penguins. Science of Nature (2017). DOI:10.1007/s00114-017-1441-0

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *