Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει λεμφικό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eLife, ότι ανακάλυψαν λεμφικά αγγεία στην σκληρή, εξωτερική επίστρωση του εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές υπόσχεται καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας της λεμφικής αποστράγγισης από το κεντρικό νευρικό σύστημα και των πιθανών εκτροπών στις νευρολογικές παθήσεις.

Τα λεμφικά αγγεία αποτελούν μέρος του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος. Στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος βρίσκονται παράλληλα με τα αιμοφόρα αγγεία. Μεταφέρουν λέμφους, ένα άχρωμο υγρό που περιέχει ανοσοκύτταρα και απόβλητα, στους λεμφαδένες.

Τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν λευκά αιμοσφαίρια σε ένα όργανο και το λεμφικό σύστημα αφαιρεί τα κύτταρα και τα ανακυκλώνει μέσω του σώματος. Η διαδικασία βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύει εάν ένα όργανο δέχεται επίθεση από βακτηρίδια ή ιούς ή έχει τραυματιστεί.

Το 1816, ένας ιταλός ανατόμος ανέφερε ότι βρέθηκαν λεμφικά αγγεία στην επιφάνεια του εγκεφάλου, αλλά για δύο αιώνες, αυτή η αναφορά ξεχάστηκε. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες δεν είχαν βρήκαν καθόλου στοιχεία για ένα λεμφικό σύστημα στον εγκέφαλο, αφήνοντας μερικούς να αναρωτιόνται για το πώς ο εγκέφαλος αποβάλλει τα απόβλητά του, και άλλους να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικό όργανο.

Στη συνέχεια, το 2015, δύο μελέτες με ποντίκια βρήκαν στοιχεία για ένα λεμφικό σύστημα στη σκληρά μήνιγγα του εγκεφάλου.

“Ήμουν εντελώς έκπληκτος. Στο ιατρικό σχολείο, μάθαμε ότι ο εγκέφαλος δεν έχει λεμφικό σύστημα”, αναφέρει ο Δρ Daniel S. Reich, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Μετά από αυτές τις μελέτες, σκέφτηκα, ίσως θα μπορούσαμε να το βρούμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο”.

Για να αναζητήσουν τα αγγεία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να σαρώσουν τους εγκεφάλους πέντε υγειών εθελοντών που είχαν εγχυθεί με γαδοβουτρόλη, μια μαγνητική βαφή που τυπικά χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από ασθένειες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ο καρκίνος .

Τα μόρια χρωστικής είναι αρκετά μικρά για να διαρρεύσουν από τα αιμοφόρα αγγεία στη μήνιγγα του εγκεφάλου, αλλά πολύ μεγάλα για να περάσουν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να εισέλθουν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.

Στην αρχή, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον μαγνητικό τομογράφο για να δουν αιμοφόρα αγγεία, η σκληρά μήνιγγα φωτίστικε έντονα και δεν μπορούσαν να δουν κανένα σημάδι του λεμφικού συστήματος.

Αλλά, όταν συντόνισαν τον σαρωτή με διαφορετικό τρόπο, τα αιμοφόρα αγγεία εξαφανίστηκαν και οι επιστήμονες είδαν ότι η σκληρά μήνιγγα περιείχε επίσης μικρότερα αλλά σχεδόν εξίσου φωτεινά σημεία και γραμμές που υποπτεύθηκαν  ότι ήταν λεμφικά αγγεία.

Η μετέπειτα ανάλυση έδειξε ότι η βαφή διέρρευσε από τα αιμοφόρα αγγεία, έτρεξε μέσα από τη σκληρή μήνιγγα και στα γειτονικά λεμφικά αγγεία.

Για να εξετάσουν αυτή την ένδειξη, οι ερευνητές διενήργησαν έναν άλλο κύκλο σαρώσεων σε δύο υποκείμενα αφού πρώτα έκαναν έγχυση με μια δεύτερη βαφή που αποτελείται από μεγαλύτερα μόρια που διαρρέουν πολύ λιγότερο από τα αιμοφόρα αγγεία.

Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο των σαρώσεων, είδαν αιμοφόρα αγγεία στη σκληρή μήνιγγα, αλλά όχι λεμφικά αγγεία, ανεξάρτητα από το πώς συντονίζαν τον σαρωτή, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες τους.

Βρήκαν επίσης στοιχεία για αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία στη διάρκεια αυτοψία ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, οι εγκεφαλικές σαρώσεις και οι μελέτες αυτοψίας εγκεφάλων από μη ανθρώπινα πρωτεύοντα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στους ανθρώπους, υποδεικνύοντας ότι το λεμφικό σύστημα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των εγκεφάλων των θηλαστικών.

“Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον τρόπο αλληλεπίδρασης του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παραπομπές

Martina Absinta et al. Human and nonhuman primate meninges harbor lymphatic vessels that can be visualized noninvasively by MRI. eLife (2017). DOI: 10.7554/eLife.29738

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *