Η ανισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος, ίσως να είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της ακμής

Η συνολική ισορροπία των βακτηρίων στο δέρμα ενός ατόμου, και όχι η παρουσία ή η απουσία ενός συγκεκριμένου βακτηριακού στελέχους, φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ακμής και της υγείας του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Το δέρμα, που αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας, παρέχοντας ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του περιβάλλοντος και του εσωτερικού του σώματος. Αρκετές εκατοντάδες μικροοργανισμοί το κατοικούν, οι οποίοι λειτουργούν σε κοινότητες και προστατεύουν τον οργανισμό από την εισβολή των παθογόνων παραγόντων.

Η Acne vulgaris, που κοινώς ονομάζεται ακμή, είναι η πιο κοινή ασθένεια του δέρματος, και επηρεάζει το 80 με 85 τοις εκατό του πληθυσμού. Είναι πιο διαδεδομένη στους εφήβους και σπάνια εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Ενώ η ακμή είναι μια ασθένεια των θυλάκων των τριχών στο δέρμα, τα ακριβή αίτια της ασθένειας είναι ασαφείς.

Το Propionibacterium acnes έχει συνδεθεί από καιρό με την ακμή, και παρ’ όλο που αυτό το βακτήριο είναι από τα πιο διαδεδομένα και άφθονα είδη στο δέρμα, τόσο σε υγιές και ασθενεί άτομα, ο ρόλος του στην ακμή δεν έχει πλήρως κατανοηθεί.

Στη νέα τους μελέτη για την ακμή, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησαν ταινίες καθαρισμού των πόρων για τη λήψη δειγμάτων από θύλακες του δέρματος από 72 άτομα: 38 με ακμή και 34 που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τεχνική αλληλουχίας του DNA που ονομάζεται DNA shotgun sequencing analysis, για τον εντοπισμό και τη σύγκριση του μικροβιώματος του δέρματος των δύο ομάδων, και περαιτέρω επικύρωσαν τα ευρήματά τους σε επιπλέον 10 άτομα.

Ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν διαφορές στη σύνθεση των βακτηρίων του δέρματος, εντοπίζοντας γενετικές διαφορές μεταξύ των στελεχών του Propionibacterium acnes, των δυο κλινικών ομάδων.

Στην υγιή ομάδα, η βακτηριακή κοινότητα ήταν εμπλουτισμένη με γονίδια που σχετίζονται με τον βακτηριακό μεταβολισμό, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι σημαντικός για τη πρόληψη των επιβλαβών βακτηρίων από του να αποικίζουν το δέρμα.

“Σε ασθενείς με ακμή, η σύνθεση του μικροβιώματος σε επίπεδο ειδών και στο στέλεχος του Propionibacterium acnes ήταν περισσότερο ποικιλόμορφη από ό, τι στα υγιή άτομα, όπου υπήρχε εμπλουτισμός με παράγοντες σχετιζόμενους με την μολυσματικότητα και με μειωμένη αφθονία των μεταβολικών γονιδίων σύνθεσης”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Με τη χρήση των προφίλ των άφθονων μεταγονιδιωματικών στοιχείων, κατασκευάσαμε ένα μοντέλο ποσοτικής πρόβλεψης το οποίο ταξινόμησε τις κλινικές καταστάσεις του δέρματος των ξενιστών με υψηλή ακρίβεια τόσο στην ομάδα της μελέτη μας (85 τοις εκατό), όσο και σε ένα ανεξάρτητο σύνολο του δείγματος (86 τοις εκατό).

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινότητα των βακτηρίων και η σύνθεση του πληθυσμού τους στα θυλάκια του δέρματος μπορεί να αντανακλά, καθώς και να επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος με ακμή ή όταν είναι υγιές”.

Τα ευρήματά της μελέτης μας παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τους μικροβιακούς μηχανισμούς πίσω από την ανάπτυξη της ακμής και προτείνει στοχευμένες θεραπείες για τη διαμόρφωση της μικροχλωρίδας του δέρματος και η διατήρηση μιας υγιούς βακτηριακής ισορροπίας μπορεί να είναι προτιμότερη από τη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να σκοτώνουν τόσο τα βλαβερά όσο και τα ωφέλιμα βακτήρια του δέρματος.

Αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προβιοτικό συμπλήρωμα ή θεραπεία φάγου που στοχεύει επιλεκτικά συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη.

Παραπομπές

Emma Barnard, Baochen Shi, Dezhi Kang, Noah Craft, Huiying Li. The balance of metagenomic elements shapes the skin microbiome in acne and health. Scientific Reports (2017). DOI: 10.1038/srep39491

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *