Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά από δύο χρόνια αναβαθμίσεων

large hadron collider

Μετά από δύο χρόνια αναβαθμίσεων και επισκευών, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων έχει τεθεί ξανά σε λειτουργία. Στις 3 Ιουνίου οι ερευνητές του CERN, ξεκίνησαν την καταγραφή δεδομένων από τις συγκρούσεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας που έχουν επιτευχθεί ποτέ στη Γη, δίνοντας το έναυσμα για μια νέα σειρά πειραμάτων που θα ρίξουν φώς σε αρκετούς τομείς της “Νέας Φυσικής”, όπως ονομάστηκε.

Μεταξύ άλλων οι ερευνητές του CERN, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν νέα θεμελιώδη σωματίδια της ορατής ύλης, επεκτείνοντας και άλλο τη γνώση μας όσο αφορά το σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε, όπως επίσης και την ανίχνευση των σωματιδίων από τα οποία αποτελείται η σκοτεινή ύλη (Dark Matter). Η σκοτεινή ύλη είναι μια μορφή ύλης η οποία συνεισφέρει στη συνολική μάζα του σύμπαντος. Επειδή δεν μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας, όπως γίνεται με τη κανονική ύλη, έχει ονομαστεί σκοτεινή ύλη. Παρ’όλο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε για την ύπαρξη της από την έλξη που ασκεί μέσω της βαρύτητας. Επίσης θα γίνει προσπάθεια για τη μέτρηση των ιδιοτήτων του σωματιδίου Higgs, το οποίο έχει ανακαλυφθεί πειραματικά από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων μέσω του οποίου πιστεύεται ότι η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Σύμφωνα με τη Gabriella Sciolla, ερευνήτρια στο CERN, “Η επανέναρξη των πειραμάτων μετά από δυο χρόνια, σίγουρα είναι μια ιστορική στιγμή. Οι συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων στον επιταχυντή αδρονίων, μπορούν να αλλάξουν το τρόπο που σκεφτόμαστε για τη σωματιδιακή φυσική αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε”.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *