Ο φωτισμός από λαμπτήρες LED κάνει τις νυχτοπεταλούδες εύκολο στόχο για τις νυχτερίδες

080415_ab_led-moth_free

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας LED που φωτίζουν τους δρόμους, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά φαίνεται πως δεν είναι φιλικοί προς τις νυχτοπεταλούδες. Ο φωτισμός από έναν αναμμένο λαμπτήρα LED, μπορεί να κάνει τα έντομα λιγότερα πιθανά να εκτελέσουν δραματικές «αποδράσεις» για να ξεφύγουν από πεινασμένες νυχτερίδες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία έπαιξαν ηχογραφημένους ήχους από νυχτερίδες που κυνηγούν σε ανυποψίαστες νυχτοπεταλούδες. Στο σκοτάδι, το 60 τοις εκατό των νυχτοπεταλούδων πέταξαν γρήγορα προς το έδαφος για να αποφύγουν το πεινασμένο αρπακτικό. Αλλά όταν οι λαμπτήρες LED φώτιζαν τον χώρο όλη τη νύχτα, μόνο το 24 τοις εκατό των νυχτοπεταλούδων αποπειράθηκε την εσχάτη να αποφύγει τα φανταστικά αρπακτικά.

Μερικές νυχτοπεταλούδες χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές άμυνας κατά των αρπακτικών κατά τη διάρκεια της ημέρας από τη νύχτα, δήλωσαν οι ερευνητές. Ένα έντονος λαμπτήρας LED μπορεί να αφήσει απροετοίμαστές τις νυχτοπεταλούδες σε ενέδρες των νυχτερινών κυνηγών, κατέληξε η μελέτη.

Παραπομπές

Η μελέτη – Light-emitting diode street lights reduce last-ditch evasive manoeuvres by moths to bat echolocation calls

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *