Οι πνεύμονες παίζουν ένα προηγουμένως άγνωστο ρόλο στην παραγωγή του αίματος

Χρησιμοποιώντας απεικόνιση μικροσκοπίας σε ένα πνεύμονα ζωντανού ποντικιού, μια ομάδα ερευνητών αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ότι οι πνεύμονες παίζουν ένα μέχρι τώρα άγνωστο ρόλο στην παραγωγή του αίματος.

Η ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι οι πνεύμονες παρήγαν περισσότερο από το ήμισυ των αιμοπεταλίων (συστατικά του αίματος που απαιτούνται για τη πήξη η οποία σταματά την αιμορραγία), στην κυκλοφορία του ποντικού.

Σε μια άλλη διαπίστωση, η ομάδα προσδιόρισε επίσης μια προηγουμένως άγνωστη ομάδα βλαστοκυττάρων αίματος, τα οποία είναι ικανά να αποκαθιστούν την παραγωγή του αίματος όταν τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία προηγουμένως θεωρείτο ότι είναι η κύρια τοποθεσία της παραγωγής αίματος, έχουν εξαντληθεί.

“Το εύρημα αυτό υποδηλώνει σίγουρα μια πιο εκλεπτυσμένη όψη των πνευμόνων. Ότι δεν είναι μόνο για την αναπνοή, αλλά είναι και βασικός εταίρος στο σχηματισμό κρίσιμων πτυχών του αίματος”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Αυτό που έχουμε παρατηρήσει εδώ σε ποντίκια, υποδεικνύει ότι ο πνεύμονας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του αίματος στον άνθρωπο επίσης”.

Η μελέτη αυτή κατέστη δυνατή έπειτα από την τελειοποίηση μιας τεχνικής γνωστής ως δύο- φωτονίων ενδοζωική απεικόνιση. Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική για να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της κυκλοφορίας των αιμοπεταλίων στους πνεύμονες, όταν παρατήρησαν ένα εκπληκτικά μεγάλο πληθυσμό κυττάρων που παρήγαν αιμοπετάλια που ονομάζονται μεγακαρυοκύτταρα (megakaryocytes), στο πνευμονικό αγγειακό σύστημα.

Πιο λεπτομερείς συνεδρίες απεικόνισης σύντομα αποκάλυψαν μεγακαρυοκύτταρα στη πράξη να παράγουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια αιμοπετάλια ανά ώρα εντός του αγγειακού συστήματος του πνεύμονα, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής αιμοπεταλίων ενός ποντικιού εμφανίζεται στον πνεύμονα, και όχι στο μυελό των οστών.

Πειράματα με τη χρήση απεικόνιση μικροσκοπίας, αποκάλυψαν επίσης μια μεγάλη ποικιλία από προγονικά κύτταρα μεγακαρυοκυττάρων και βλαστοκυττάρων του αίματος, που βρίσκονταν έξω από το αγγειακό σύστημα του πνεύμονα, με μια εκτίμηση του ενός εκατομμυρίου ανά πνεύμονα σε ποντίκια.

Αυτά τα πειράματα υποδεικνύουν ότι οι πνεύμονες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας ευρείας ποικιλίας προγονικών κυττάρων του αίματος και βλαστικών κυττάρων που είναι ικανά να αποκαθιστούν κατεστραμμένο μυελό των οστών όπως επίσης και την αποκατάσταση της παραγωγής πολλών συστατικών του αίματος.

“Απ ‘όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη περιγραφή των προγονικών κυττάρων του αίματος που κατοικούν στον πνεύμονα, και θέτει πολλά ερωτήματα κλινικής σημασίας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από θρομβοπενία”, αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Παραπομπές

Emma Lefrançais et al. The lung is a site of platelet biogenesis and a reservoir for haematopoietic progenitors. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature21706

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *