Η Σελήνη περιέχει στο έδαφός της Γήινο οξυγόνο σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy, ότι ανακάλυψαν ότι ο ηλιακός άνεμος και το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορούν να μεταφέρουν ιόντα υψηλής ενέργειας από βιογενές οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας μέχρι την σεληνιακή επιφάνεια.

“Η Γη προστατεύεται από τον ηλιακό άνεμο και τις κοσμικές ακτίνες από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Στη νυχτερινή πλευρά της Γης, το μαγνητικό της πεδίο επεκτείνεται σαν μια ουρά κομήτη και δημιουργεί ένα χώρο ο οποίος ονομάζεται geotail”. Στο κέντρο του geotail, υπάρχει μια περιοχή που υπάρχει ως φύλλο σαν δομή ζεστού πλάσματος”.

Οι ερευνητές περιγράφουν στη μελέτη τους παρατηρήσεις από το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Kaguya για σημαντικό αριθμό ιόντων οξυγόνου υψηλής ενέργειας, που παρατηρήθηκαν μόνο όταν η Σελήνη βρισκόταν στο φύλλο πλάσματος της Γης.

“Καταφέραμε να παρατηρήσουμε ότι το οξυγόνο από τη ιονόσφαιρα της Γης μεταφέρθηκε στην Σελήνη 380.000 χιλιόμετρα μακριά”, αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους.

“Εξετάσαμε δεδομένα πλάσματος του μαγνητικού πεδίου και του πειράματος πλάσματος / ενέργεια πλάσματος (MAP-PACE) περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και ανακαλύψαμε ότι ιόντα οξυγόνου υψηλής ενέργειας εμφανίστηκαν μόνο όταν η Σελήνη και το διαστημικό σκάφος διέσχισε το φύλλο πλάσματος”.

“Τα ιόντα οξυγόνου που ανιχνεύθηκαν είχαν υψηλή ενέργεια 1-10 keV. Αυτά τα ιόντα μπορούν να εμφυτευτούν σε βάθος δεκάδων νανομέτρων ενός μεταλλικού σωματιδίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την κατανόηση της περίπλοκης ισοτοπικής σύνθεσης του οξυγόνου στον σεληνιακό regolith, που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί μυστήριο”.

“Μέσα από παρατηρήσεις, δείξαμε την πιθανότητα της μεταφοράς στην επιφάνεια της Σελήνης συστατικών που δεν περιέχουν 16O, που είναι ένα σταθερό ισότοπο οξυγόνου και παρατηρείται στη στιβάδα του όζοντος, μια περιοχή της στρατόσφαιρας της Γης, τα οποία εμφυτεύτηκαν σε βάθος δεκάδων νανομέτρων στην επιφάνεια των σεληνιακών εδαφών”.

“Η παρατήρηση του διαστημικού σκάφους Kaguya για τον σημαντικό άνεμο της γης από το σημερινό γεωμαγνητικό πεδίο ενισχύει την υπόθεση ότι πληροφορίες για την αρχαία ατμόσφαιρα του πλανήτη μας θα μπορούσαν να διατηρούνται στην επιφάνεια των σεληνιακών εδαφών”.

Παραπομπές

Kentaro Terada et al. Biogenic oxygen from Earth transported to the Moon by a wind of magnetospheric ions. Nature Astronomy (2017). DOI: 10.1038/s41550-016-0026

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *