Η Σελήνη είχε ατμόσφαιρα πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον μοναδικό μόνιμο φυσικό δορυφόρο της Γης δημιούργησε μια ατμόσφαιρα 1,5 φορές πιο πυκνή από αυτή που υπάρχει στον Άρη, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Earth and Planetary Science Letters.

“Αλλάζει τελείως τον τρόπο που σκεφτόμαστε τη Σελήνη. Γίνεται ένα πολύ πιο δυναμικό πλανητικό σώμα για εξερεύνηση”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Η ανακάλυψη της ύπαρξης, της πυκνότητας και της σύνθεσης της σεληνιακής ατμόσφαιρας ξεκίνησε με την κατανόηση ξεκίνησε με την κατανόηση του πόση λάβα υπήρχε στη Σελήνη πριν από 3,9 έως 1 δισεκατομμύριο χρόνια, σχηματίζοντας τις πεδιάδες της λάβας που βλέπουμε σήμερα ως σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια της.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαστηριακές αναλύσεις σεληνιακών βασάλτων που επέστρεψαν στη Γη από τα πληρώματα του Apollo για να εκτιμήσουν τις ποσότητες και τη σύνθεση αερίων (πτητικών ουσιών) που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Η βραχύβια σεληνιακή ατμόσφαιρα (που εκτιμάται ότι διήρκεσε περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια), αποτελείτο από κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα, θείο και νερό.

Καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώθηκε, η έκλυση των αερίων επίσης μειώθηκε. Οποιαδήποτε ατμόσφαιρα απέμεινε, είτε χάθηκε στο διάστημα είτε έγινε μέρος της επιφάνειας της Σελήνης.

Αν μόνο 0.1 τοις εκατό του εξαερωμένου νερού κατά τη διάρκεια αυτών των ηφαιστειακών εκρήξεων παραμένει στις πολικές περιοχές της Σελήνης, οι πτητικές ουσίες που προέρχονται από αυτή την ηφαιστειακή μπορεί να αντιπροσωπεύουν όλες τις αποθέσεις υδρογόνου που παρατηρούνται επί του παρόντος στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές της Σελήνης.

“Το νερό είναι ένα από τα κλειδιά για να ζούμε από το έδαφος ενός άλλου πλανητικού σώματος στο διάστημα, που ονομάζεται επίσης επί τόπου αξιοποίηση πόρων”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Η γνώση από πού προέρχεται το νερό βοηθάει τους επιστήμονες και τους σχεδιαστές αποστολής να γνωρίζουν αν ο πόρος είναι ανανεώσιμος. Τελικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των ακριβών πηγών”.

Παραπομπές

Debra H. Needham et al. Lunar volcanism produced a transient atmosphere around the ancient Moon. Earth and Planetary Science Letters (2017). DOI: 10.1016/j.epsl.2017.09.002

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *