Η Σελήνη

moon

Η Σελήνη είναι ο μόνος φυσικός δορυφόρος της Γης , και σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, περίπου την ίδια περίοδο με τη Γη, 30 με 50 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του Ηλιακού μας συστήματος.

Η επικρατούσα θεωρία για την προέλευση της Σελήνης η οποία υποστηρίζεται από τα δεδομένα μέχρι στιγμής, ονομάζεται η Υπόθεση της Μεγάλης Σύγκρουσης (Giant impact hypothesis), όπου ένα ουράνιο σώμα στο μέγεθος του Άρη, γνωστό ως Θεία (Theia), συγκρούστηκε με τη πρώιμη Γη, ρίχνοντας κομμάτια του φλοιού της στο διάστημα. Η βαρύτητα στη συνέχεια ένωσε αυτά τα κομμάτια μεταξύ τους, δημιουργώντας τη Σελήνη που είναι το μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα φεγγάρι σε σχέση με τον πλανήτη γύρω από τον οποίο εκτελεί τροχιά.

Οι φάσεις της Σελήνης

Οι φάσεις της Σελήνης

Η Σελήνη βρίσκεται σε σύγχρονη περιστροφή με τη Γη που σημαίνει ότι η ίδια πλευρά της είναι πάντα γυρισμένη προς τον πλανήτη μας, και διαρκεί περίπου ένα μήνα (27 ημέρες και 8 ώρες). Η μέση απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι 384,400 χιλιόμετρα. Στην πιο κοντινή της απόσταση (περίγειο) από τη Γη βρίσκεται στα 356,410 χιλιόμετρα ενώ, ενώ στη μακρύτερη της απόσταση (απόγειο) από τη Γη βρίσκεται στα 406, 740 χιλιόμετρα.

Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη

Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη

Η Σελήνη έχει μεγάλη επίδραση στη Γη, λόγο και της εγγύτητας με αυτή, και όπως τα δεδομένα υποδεικνύουν ήταν καθοριστικός ο ρόλος της στην εξέλιξη της ζωής πάνω στο πλανήτη μας. Η ισχυρή της βαρυτική επίδραση προκαλεί φαινόμενα όπως οι παλίρροιες που επηρεάζουν μεγάλο αριθμό ειδών τόσο του ζωικού αλλά του φυτικού βασιλείου, όπως επίσης επηρεάζει και τον άξονα περιστροφής της Γης, που λόγο της κλίσης που έχει μας δίνει τις εποχές του χρόνου.

Το προφίλ της Σελήνης

Ηλικία : 4,527 δισεκατομμυρίων ετών

Βαρύτητα : 1,622 m/s²

Περίμετρος : 10,917 χιλιόμετρα

Διάμετρος : 3,475 χιλιόμετρα

Μάζα : 73,476,730,924,573,500 εκατομμύρια kg (0.0123 x Γη)

Θερμοκρασία επιφάνειας : -233 μέχρι 123 °C

Η πρώτη μη επανδρωμένη επιτυχής αποστολή στη Σελήνη ήταν το 1959 από τη Σοβιετική Ένωση με το σκάφος Luna και η πρώτη επανδρωμένη προσγείωση είναι με το Apollo 11 της Διαστημικής Υπηρεσίας NASA, των ΗΠΑ το 1969, με τον Neil Armstrong να γίνεται ο πρώτο άνθρωπος στην ιστορία ο οποίος πάτησε σε ένα άλλο ουράνιο σώμα εκτός της Γης.

Παραπομπές

The moon/NASA

Οι φάσεις της Σελήνης online

Google moon

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *