Το πλησιέστερο σε εμάς αστέρι, Proxima Centauri, έχει ένα βραχώδη στο μέγεθος της Γης πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά στη κατοικήσιμη ζώνη

Proxima β

Η μοναχική αστρική μας γειτονιά, μόλις έγινε λίγο λιγότερο μοναχική με την αναγνώριση ενός βραχώδους, στο μέγεθος της Γης εξωπλανήτη, να περιφέρεται γύρω από το πλησιέστερο σε εμάς άστρο.

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ότι έχουν εντοπίσει ένα πλανήτη ο οποίος έχει μέγεθος 1,3 φορές το μέγεθος της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι ερυθρό νάνο Proxima Centauri, σε απόσταση 4,2 έτη φωτός από εμάς.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον πλανήτη παρατηρώντας το αστέρι προσεκτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βρήκαν ότι μια φορά κάθε 11,2 ημέρες, το φως από το αστέρι μετατοπιζόταν πάντα τόσο λίγο, μια μετατόπιση που ονομάζεται μετατόπιση Doppler, στη διάρκεια της οποίας το αστέρι φαίνεται να κινείται προς τη Γη ελαφρώς και, στη συνέχεια, μακριά από τη Γη ελαφρώς. Αυτή η ταλάντευση έδειξε την παρουσία ενός πλανήτη.

Οι ερευνητές ψάχνουν για εξωπλανήτες στο Proxima Centauri για χρόνια, αλλά πήρε πολύ καιρό για τους ερευνητές για να επιβεβαιώσουν ότι η ταλάντευση αυτή ήταν ένας πλανήτης και όχι κάποιο άλλο είδος παρέμβασης.

«Είναι ο πιο κοντινός πλανήτης έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Από τη στιγμή που επιβεβαιώσαμε ότι η ταλάντευση δεν οφειλόταν σε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, γνωρίζαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας πλανήτης σε τροχιά μέσα σε μια ζώνη όπου το νερό θα μπορούσε να υπάρχει σε υγρή μορφή, το οποίο είναι πραγματικά συναρπαστικό»

«Αν περαιτέρω έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες της ατμόσφαιρας του είναι κατάλληλες για τη διατήρηση της ζωής, αυτό θα είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που θα κάνουμε ποτέ».

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης στη μελέτη τους ότι η εγγύτητα του εξωπλανήτη, ο οποίος ονομάστηκε Proxima β, προς το δικό μας ηλιακό σύστημα αλλά και το μέγεθος του που είναι σχεδόν παρόμοιο με της Γης, δεν είναι το μόνο συναρπαστικό πράγμα σχετικά με την ανακάλυψη. Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το αστέρι σε μια περιοχή που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατοικήσιμη. Αν ο Proxima β έχει καταφέρει να κρατήσει μια ατμόσφαιρα και νερό σε υγρή μορφή, θα μπορούσε να είναι φιλόξενος προς τη ζωή.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο πλανήτης έχει είτε μια ατμόσφαιρα ή υγρό νερό. Ο Proxima β κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το  Proxima Centauri κάθε 11,2 ημέρες σε μια απόσταση περίπου 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ή περίπου το 5 τοις εκατό της απόστασης μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

 Proxima β planet

H ιδέα ενός καλλιτέχνη του πως η επιφάνεια του Proxima β μπορεί να μοιάζει

Σε αυτή την απόσταση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πλανήτης θα λαμβάνει περίπου το 65 τοις εκατό της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Χωρίς ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία στο Proxima β θα ήταν περίπου -40 βαθμούς Κελσίου. Η απόσταση προς το Proxima Centauri είναι αρκετά κοντά, και εάν ο πλανήτης έχει μια ατμόσφαιρα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Παραπομπές

Guillem Anglada-Escudé,Pedro J. Amado, John Barnes, Zaira M. Berdiñas,R. Paul Butler, Gavin A. L. Coleman, Ignacio de la Cueva,       Stefan Dreizler, Michael Endl, Benjamin Giesers, Sandra V. Jeffers,            James S. Jenkins, Hugh R. A. Jones, Marcin Kiraga, Martin Kürster, Marίa J. López-González, Christopher J. Marvin, Nicolás Morales, Julien Morin, Richard P. Nelson, José L. Ortiz, Aviv Ofir, Sijme-Jan Paardekooper, Ansgar Reiners, Eloy Rodríguez. A terrestrial planet candidate in a temperate orbit around Proxima Centauri. Nature (2016). DOI: 10.1038/nature19106 – 10.1038/nature19106(pdf)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *