Η “μύτη” του κουνουπιού της ελονοσίας, περιλαμβάνει αισθητήρες για τον εντοπισμό μας

Τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία έχουν μια δευτερεύουσα σειρά από αισθητήρες οσμής στην «μύτη» τους, οι οποίοι φαίνεται να είναι ειδικά συντονισμένοι για να εντοπίζουν τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Ένα θηλυκό κουνούπι ακολουθεί την “οσμή” διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεται από ζώα για να εντοπίσει πιθανή λεία. Όταν βρει την πιθανή λεία, χρησιμοποιεί τις οσμές του σώματος του ζώου για να αποφασίσει εάν είναι ένα επιθυμητός ξενιστής. Όταν λάβει το ποσοστό αίματος που χρειάζεται για αναπαραγωγή, ακολουθεί την οσμή στάσιμων νερών για να βρει ένα μέρος να γεννήσει τα αυγά της.

Οι λεπτές κεραίες της, η προβοσκίδα και ένα ζευγάρι προσαρτημάτων στο στόμα της που ονομάζονται χειλικές προσακτρίδες καταστούν τα πιο πάνω δυνατά. Αυτά καλύπτονται από μικροσκοπικές κοίλες αισθητήριες τρίχες που ονομάζονται sensilla, που είναι γεμάτες από μια εντυπωσιακή σειρά αισθητήρων οσμής οι οποίοι μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε χιλιάδες διαφορετικές αρωματικές ενώσεις.

Για τα τελευταία 15 χρόνια, μια ομάδα βιολόγων του Πανεπιστημίου Vanderbilt έχει μελετήσει μια οικογένεια 79 οσφρητικών υποδοχέων (ΕΑΠ) στο κουνούπι ελονοσίας (Anopheles gambiae) με την ελπίδα να βρουν καλύτερα απωθητικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της εξάπλωσης της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

Με τον καθορισμό αυτών των συγκεκριμένων ενώσεων που διεγείρουν αυτούς τους υποδοχείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κουνούπι της ελονοσίας δεν αποκρινόταν σε πολλές από τις δύσοσμες ανθρώπινες οσμές τις οποίες γνώριζαν ότι τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν πλέον κατανοήσει για τουλάχιστον έναν από τους λόγους για αυτή την διαφορά. Στη νέα τους μελέτη αναφέρουν ότι το κουνούπι της ελονοσίας έχει ένα δεύτερο πλήρες σύστημα αισθητήρων, που ανακαλύφθηκε πριν από πέντε χρόνια στη μύγα φρούτων (Fruit fly – Drosphila melanogaster), που είναι ειδικά ρυθμισμένο σε τουλάχιστον δύο χημικά σήματα ανθρώπινης προέλευσης. Τα ενήλικα θηλυκά χρησιμοποιούν αυτό το δεύτερο σύστημα αισθητήρων για να αναζητούν ανθρώπινη λεία.

“Αυτό φαίνεται να είναι ένα πιο πρωτόγονο οσφρητικό σύστημα το οποίο το κουνούπι της ελονοσίας χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό των ανθρώπων”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Καλύπτει σημαντικά κενά στην κατανόηση μας της χημικοαισθητήριας αντίληψης του κουνουπιού”.

“Το κουνούπι είναι ένας εξαιρετικός πολύπλοκος οργανισμός. Χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό εξαιρετικά συντονισμένου οσφρητικού συστήματος για να εντοπίζουν την λεία τους. Τώρα έχουμε βρει δύο από αυτά τα συστήματα, αλλά με βάση όσα γνωρίζουμε για το γονιδίωμα του κουνουπιού, πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη”.

Παραπομπές

R. Jason Pitts, Stephen L. Derryberry, Zhiwei Zhang, Laurence J. Zwiebel. Variant Ionotropic Receptors in the Malaria Vector Mosquito Anopheles gambiae Tuned to Amines and Carboxylic Acids. Scientific Reports (2017). DOI: 10.1038/srep40297

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *