Οι ωκεανοί της Γης δείχνουν μείωση του φυτοπλαγκτόν

diatoms-490_30268_1

Οι ωκεανοί του πλανήτη έχουν βιώσει σημαντικές μειώσεις σε ορισμένους τύπους μικροσκοπικής φυτικής ζωής στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της NASA που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Global Biogeochemical Cycles. Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις παγκόσμιες, μακροπρόθεσμες τάσεις του πληθυσμού του φυτοπλαγκτόν.

Τα διάτομα (Diatoms), το μεγαλύτερο είδος άλγη του φυτοπλαγκτόν έχουν μειωθεί περισσότερο από 1 τοις εκατό ετησίως από το 1998 μέχρι το 2012 σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικές απώλειες να συμβαίνουν στο Βόρειο Ειρηνικό και στο Βόρειο και Ισημερινό Ινδικό Ωκεανό. Η μείωση του πληθυσμού του φυτοπλαγκτόν μπορεί να μειώσει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που αφαιρείται από την ατμόσφαιρα και μεταφέρεται στα βάθη των ωκεανών για μακροχρόνια αποθήκευση.

Το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα διαλύεται στο κρύο νερό των ωκεανών. Κατά τη διάρκεια μιας πληθυσμιακής αύξησης του φυτοπλαγκτόν, η έκταση της οποίας μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα και μπορεί να ιδωθεί από το διάστημα, οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί λαμβάνουν αυτό το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν σε οργανικό άνθρακα, μια μορφή άνθρακα όπου τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως τροφή για να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια, όταν το φυτοπλαγκτόν πεθαίνει, βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού παίρνοντας μαζί του τον άνθρακα στο σώμα του.

Επειδή είναι μεγαλύτερα από ό, τι άλλα είδη φυτοπλαγκτόν, τα διάτομα βυθίζονται πιο γρήγορα από τα μικρότερα είδη όταν πεθαίνουν. Ένα μέρος θα επιστρέψει πάλι στην επιφάνεια, λόγω των ωκεάνιων ρευμάτων και όπως το λίπασμα θα ενεργοποιήσουν μια ακόμα πληθυσμιακή αύξηση του φυτοπλαγκτόν. Αλλά το υπόλοιπο θα βρεθεί στο πυθμένα των ωκεανών, όπου θα συγκεντρώνεται σε ιζήματα και θα «αποθηκεύονται» για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Η διαδικασία αυτή είναι μια από τις μακροπρόθεσμες επιλογές αποθήκευσης για τον άνθρακα που αφαιρείται από την ατμόσφαιρα.

Η μείωση των διατόμων είναι μία από τις πολλές περιφερειακές αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε τέσσερις τύπους του φυτοπλαγκτόν κατά την περίοδο της μελέτης που διήρκησε 15 έτη.

Παραπομπές

Η μελέτη – Recent decadal trends in global phytoplankton composition

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *