Τα παλαιότερα γνωστά απολιθώματα στο κόσμο, τα οποία βρέθηκαν στο Καναδά, μεταθέτουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη ζωή στη Γη πίσω κατά 70 εκατομμύρια χρόνια

Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε στο Κεμπέκ του Καναδά, απολιθώματα ηλικίας 3,77 δισεκατομμυρίων ετών, τα οποία αποτελούν την παλαιότερη φυσική ένδειξη της ζωής πάνω στη Γη.

Μικροσκοπικά νήματα και σωλήνες τα οποία σχηματίστηκαν από αρχαία βακτήρια που λάμβαναν την ενέργεια τους από την οξείδωση του σιδήρου, βρέθηκαν μέσα σε στρώσεις χαλαζία στην ζώνη Nuvvuagittuq Supracrustal η οποία περιέχει ιζηματογενή πετρώματα.

Η ζώνη Nuvvuagittuq Supracrustal περιέχει μερικά από τα παλαιότερα ιζηματογενή πετρώματα στον πλανήτη, τα οποία πιθανόν να αποτελούσαν μέρος ενός συστήματος υδροθερμικής διεξόδου πλούσιας σε σίδηρο, το οποίο παρείχε με την σειρά του, ένα βιότοπο για τις πρώτες μορφές ζωής της Γης μεταξύ 3,77 και 4,3 δισεκατομμυρίων χρόνων πριν.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, το πιο παλιό αποδεκτό αποδεικτικό στοιχείο για τη ζωή στη Γη, ήταν απολιθώματα στρωματολιτών ηλικίας 3,7 δισεκατομμυρίων ετών, που βρέθηκαν στην ζώνη Isua Greenstone στη Γροιλανδία.

«Η ανακάλυψη μας αυτή, υποστηρίζει την ιδέα ότι η ζωή προέκυψε από υδροθερμικές διεξόδους που σχηματίστηκαν στον πυθμένα λίγο μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

«Αυτή η γρήγορη εμφάνιση της ζωής στη Γη, συμβαδίζει με άλλα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, και που προέρχονται από ιζηματογενή πετρώματα ηλικίας 3,7 δισεκατομμυρίων ετών τα οποία διαμορφώθηκαν από μικροοργανισμούς».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν τα νημάτια και τις σωλήνες στο εσωτερικό δομών μεγέθους εκατοστομέτρων που ονομάζονται concretions ή nodules, καθώς και σε άλλες μικροσκοπικές σφαιρικές δομές που ονομάζονται rosettes ή granules, τα οποία πιστεύουν ότι είναι προϊόντα οργανικής αποσύνθεσης.

Επίσης οι ερευνητές εξέτασαν τρόπους με τους οποίους τα νημάτια και οι σωλήνες, που αποτελούνται από αιματίτη, μια ορυκτή μορφή του σιδήρου, θα μπορούσαν να σχηματίστηκαν με μη βιολογικές μεθόδους, όπως οι τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της πίεσης στα πετρώματα κατά τη διάρκεια σχηματισμού των ιζημάτων, αλλά βρήκαν όλες τις δυνατότητες απίθανες.

Οι δομές αυτές του αιματίτη έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με βακτήρια που οξειδώνουν σίδηρο και που βρίσκονται σήμερα κοντά σε υδροθερμικές διεξόδους, όπως επίσης βρέθηκαν μαζί με γραφίτη και μέταλλα όπως ο ανθρακικός απατίτης, τα οποία βρίσκονται στη βιολογική ύλη συμπεριλαμβανομένων των οστών και των δοντιών και συχνά συνδέονται με απολιθώματα.

«Το γεγονός ότι φέραμε στο φως τις δομές αυτές από ένα από τα παλαιότερα γνωστά πετρώματα, δείχνει ότι έχουμε βρει άμεσες αποδείξεις για μια από τις παλαιότερες μορφές ζωής στη Γη», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ζωή αναπτύχθηκε στη Γη σε μια εποχή που ο Άρης και η Γη είχαν υγρό νερό στην επιφάνειά τους, θέτοντας συναρπαστικά ερωτήματα για τη ζωή σε άλλους πλανήτες».

Παραπομπές

M.S. Dodd et al. Evidence for early life in Earth’s oldest hydrothermal vent precipitates. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature21377

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *