Το διαστημικό όχημα Philae “ξύπνησε” και έστειλε τα πρώτα του σήματα

Philae_touchdown_largeΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε πως έλαβε σήματα από το διαστημικό όχημα Philae, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, και το οποίο είχε τεθεί σε κατάσταση “hibarnation”, λόγο της θέσης που είχε καταλάβει μετά τη προσεδάφιση του πάνω στο κομήτη.Το διαστημικό όχημα κατέληξε σε ένα μέρος του κομήτη, στο οποίο δεν μπορούσε να λάβει αρκετό φως από τον ήλιο, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες του να μην μπορούν να φορτιστούν. Οι διαχειριστές της αποστολής είχαν ελπίσει πως όταν ο κομήτης έφθανε αρκετά κοντά στον Ήλιο, το ηλιακό φως που θα λάμβανε θα ήταν αρκετό να επαναφορτίσει τις μπαταρίες.

Τα σήματα ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Darmstadt στις 13 Ιουνίου και ώρα 22:28 κεντρική ώρα Ευρώπης. Περισσότερα από 300 πακέτα δεδομένων έχουν αναλυθεί από τις ομάδες στο Lander Control Center και στο German Aerospace Center (DLR).

“Το Philae είναι πολύ καλά : Έχει θερμοκρασία λειτουργίας στους -35ºC και έχει 24W διαθέσιμα”, εξήγησε ο Dr. Stephan Ulamec, ο υπεύθυνος έργου στο German Aerospace Center (DLR). “Το διαστημικό όχημα είναι έτοιμο για λειτουργία”.

Για 85 δευτερόλεπτα το διαστημικό όχημα “μίλησε” με το Κέντρο Ελέγχου, μέσω του διαστημικού σκάφους Rosetta που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη. Τώρα οι επιστήμονες περιμένουν την επόμενη επαφή. Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 8000 πακέτα δεδομένων στη μνήμη του Philae, που όταν θα ληφθούν στην επόμενη επαφή με το διαστημικό όχημα,θα αρχίσει η ανάλυσή τους.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *