Ο ρινόκερος της Σουμάτρας κηρύχθηκε εξαφανισμένος στο άγριο του περιβάλλον στη Μαλαισία

image_3156-Sumatran-Rhinoceros

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό Oryx, δεν υπήρξαν ενδείξεις του άγριου ρινόκερου της Σουμάτρας (Dicerorhinus sumatrensis) στη Μαλαισία από το 2007.

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι ένα φυτοφάγος περιηγητής που ανήκει στη τάξη των περιττοδάκτυλων. Είναι ο μικρότερος από τα πέντε είδη ρινόκερου που υπάρχουν και είναι ένα από τα τρία είδη που προέρχονται από την Ασία.

Το ζώο μπορεί να φτάσει σε ύψος στον ώμο 1,12 με 1,45 μέτρα, ενώ έχει μήκος σώματος από 2,36 μέχρι 3,18 μέτρα και το μήκος ουράς του είναι 35 μέχρι 70 εκατοστόμετρα. Το βάρος του κυμαίνεται από 500 μέχρι 1000 κιλά.

Το είδος μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από τις δυο βαθιές πτυχώσεις του δέρματος που περιβάλλει το σώμα μεταξύ των ποδιών και του κορμιού. Δύο κέρατα βρίσκονται στο ρύγχος του, αν και το μετωπιαίο κέρατο είναι πολύ πιο εμφανές από το ρινικό κέρατο.

Το ζώο έχει σχετικά κακή όραση, στηριζόμενο περισσότερο στο άκουσμα και τη μυρωδιά για να ανιχνεύσει τι συμβαίνει γύρω τους. Τα αυτιά του ζώου έχουν ένα ευρύ φάσμα περιστροφής για τον εντοπισμό των ήχων και μια εξαιρετικά αίσθηση της όσφρησης για να το ειδοποιεί άμεσα για την παρουσία των θηρευτών.

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας κατοικούσε αρχικά σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ασία. Το κυνήγι και η απώλεια του περιβάλλοντός του το είχαν καταστήσει ένα από τα πιο σπάνια μεγάλα θηλαστικά και το είδος του αντιμετώπιζε την εξαφάνισης παρά τις προσπάθειες δεκαετιών για την διατήρησή του.

Σύμφωνα με την μελέτη, με επικεφαλής τον Rasmus Gren Havmøller του μουσείου ιστορίας της Δανίας, το είδος βρίσκεται μόνο σε άγρια κατάσταση στην Ινδονησία. Εδώ, λιγότερα από 100 ζώα συνολικά εκτιμάται ότι ζουν σε τρείς ξεχωριστούς πληθυσμούς, από τους οποίους ο ένας είδε έχει δει μια κρίσιμη μείωση της περιοχής εξάπλωσης του κατά 70 τοις εκατό κατά την τελευταία δεκαετία.

Η τάση αυτή απηχεί το πώς ο πληθυσμός του ρινόκερου της Σουμάτρας βρέθηκε από περίπου 500 στην εξαφάνιση μεταξύ 1980 και 2005 στη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή της Σουμάτρας, το τεράστιο 1,379,100 εκταρίων Kerinci Sebelat Εθνικό Πάρκο.

Εκτός από τους άγριους πληθυσμούς, εννέα ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι σε αιχμαλωσία, με τον ένα να βρίσκεται στο Cincinnati Zoo των Ηνωμένων Πολιτείων (που σύντομα θα μετακινηθεί στην Ινδονησία), τρεις που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Sabah στη Μαλαισία για τις προσπάθειες που γίνονται για την παραγωγή εμβρύων με εξωσωματική γονιμοποίηση, και πέντε στο Sumatran Rhino Sanctuary στη Σουμάτρα, Ινδονησία.

Παραπομπές

Η μελέτη – Will current conservation responses save the Critically Endangered Sumatran rhinoceros Dicerorhinus sumatrensis?

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *