Η ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης κατά τη αρχαιοζωική περίοδο, περιείχε περίπου την ίδια ποσότητα οξυγόνου όπως και σήμερα

ατμόσφαιρα

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με τη χημεία της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης στην αρχαιοζωική περίοδο, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ερευνητές δείχνουν στη μελέτη τους, η οποία έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης κατά την περίοδο αυτή, περιείχε περίπου την ίδια ποσότητα οξυγόνου όπως και σήμερα, και ότι ένα στρώμα μεθανίου την χώριζε από την χαμηλή ατμόσφαιρα η οποία δεν περιείχε σχεδόν καθόλου οξυγόνο. Τα ευρήματα αυτά, αμφισβητούν την αποδεκτή άποψη ότι η γήινη ατμόσφαιρα δεν περιείχε οξυγόνο 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

« Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η πρώιμη ατμόσφαιρα της Γης περιείχε λιγότερο από 0,001 τοις εκατό του σημερινού ατμοσφαιρικού επιπέδου του οξυγόνου, μέχρι το μεγάλο γεγονός της οξείδωσης, όπως ονομάζεται και το οποίο οδήγησε σε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης οξυγόνου περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη τους, ότι ανέλυσαν 60 αρχαίους μικρομετεωρίτες, στο μέγεθος μιας ανθρώπινης τρίχας, οι οποίοι έπεσαν στην Γη δισεκατομμύρια χρόνια πριν και στη συνέχεια παρέμειναν σε καταθέσεις ασβεστόλιθου. Αυτοί οι μικρομετεωρίτες σχηματίστηκαν όταν σωματίδια στο μέγεθος σωματιδίων άμμου, εισήλθαν στην γήινη ατμόσφαιρα και έλιωσαν σε υψόμετρο περίπου 75-90 km, αναφέρουν οι ερευνητές.

Με τη χρήση μικροσκοπίων βρήκαν ότι οι περισσότεροι από τους μικρομετεωρίτες ήταν κάποτε σωματίδια μεταλλικού σιδήρου, που είναι κοινά σε μετεωρίτες, που μετατράπηκαν σε ορυκτά οξειδίου του σιδήρου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, παρέχοντας τις ενδείξεις ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης κατά την αρχαιοζωική περίοδο περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις οξυγόνου από ότι αναμενόταν.

«Αυτό είναι ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα, διότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει βρει έναν τρόπο για να αναλύσει την χημεία της ανώτερης ατμόσφαιρας της αρχαίας Γης», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές είναι η εύρεση μικρομετεωριτών μέσα σε πετρώματα διαφόρων ηλικιών για την αναζήτηση των αλλαγών στην αρχαία ατμόσφαιρα όταν άρχισε να διαφοροποιείται μέσω της παραγωγής οξυγόνου από φωτοσυνθετικούς οργανισμούς πριν 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια στο Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης.

Παραπομπές

Andrew G. Tomkins et al. 2016. Ancient micrometeorites suggestive of an oxygen-rich Archaean upper atmosphere. Nature (2016). DOI: 10.1038/nature17678

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *