Η χρήση ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι αρκετά ασφαλής σύμφωνα με νέα μελέτη

cannabis_1170-770x460

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο που κάνουν χρήση κάνναβης καθημερινά για ένα χρόνο δεν είχαν αύξηση των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν κάνουν χρήση κάνναβης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pain.

«Αυτή είναι η πρώτη και μεγαλύτερη μελέτη της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της χρήσης ιατρικής κάνναβης από ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο που έχει διεξαχθεί ποτέ», ανέφερε στη μελέτη ο Mark Ware αναπληρωτής καθηγητής της οικογενειακής ιατρικής και αναισθησίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Καναδά και επικεφαλής της μελέτης. «Βρήκαμε ότι η ιατρική κάνναβη, όταν χρησιμοποιείται από ασθενείς οι οποίοι είναι έμπειροι χρήστες, και ως μέρος ενός προγράμματος θεραπείας για τον χρόνιο πόνο στη διάρκεια ενός έτους, φαίνεται να έχει ένα λογικό προφίλ ασφάλειας».

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος Cannabis for the Management of Pain: Assessment of Safety Study (COMPASS) που ξεκίνησε το 2004. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 215 ενήλικες ασθενείς με χρόνιο μη καρκινικό πόνο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ιατρική κάνναβη και του σύγκριναν με την ομάδα ελέγχου των 216 ασθενών με χρόνιο πόνο που δεν ήταν χρήστες κάνναβης.

Οι χρήστες κάνναβης είχαν πρόσβαση σε φυτική κάνναβη που περιείχε 2,5 τοις εκατό THC (TetraHydroCannabinol – Τετραϋδροκανναβιόλη), από έναν εξουσιοδοτημένο παραγωγό κάνναβης. Η κάνναβη διανεμήθηκε μέσω του φαρμακείου του νοσοκομείου σε κάθε χώρο, και οι ασθενείς έπαιρναν την ιατρική κάνναβη κάθε μήνα, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων επισκέψεων και εξετάσεων.

Μαζί με τις πληροφορίες για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε πνευμονική λειτουργία και γνωστικές δοκιμές, και ερωτήθηκαν για τον πόνο τους, τη διάθεση και την ποιότητα της ζωής κατά τη διάρκεια του ενός έτους που διήρκησε η παρακολούθηση. Σε όλους του ασθενείς γίνονταν συχνά πλήρεις εξετάσεις αίματος. Η μέση ποσότητα κάνναβης που χρησιμοποιούσαν ήταν 2,5 γραμμάρια ανά ημέρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες καθημερινής ιατρικής κάνναβης δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη χρήστες (ομάδα ελέγχου) στην αντιμετώπιση σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών. Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο επιβλαβών επιδράσεων στην γνωστική λειτουργία ή στις εξετάσεις αίματος και παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση στα επίπεδα του πόνου τους, στα συμπτώματα δυσφορίας, διάθεσης και της ποιότητας της ζωής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου αναφέρουν στη μελέτη η ερευνητές.

Παραπομπές

Η μελέτη – Cannabis for the Management of Pain: Assessment of Safety Study (COMPASS)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *