Η Y-χρωμοσωμική ανάλυση των Ελληνοκυπρίων αποκαλύπτει μια κοινή προ-οθωμανική πατρική καταγωγή με τους Τουρκοκυπρίους

Η γενετική μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Κύπρου. Μία ανάλυση των χρωμοσωμάτων Υ, η οποία περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, πραγματοποιήθηκε για να προσδιοριστεί η πατρική καταγωγή μεταξύ της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο πλαίσιο της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, και να προσδιοριστούν οι γενετικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η ανάλυση από τους ερευνητές με βάση τους απλοτύπους, αποκάλυψε ότι οι πατρικές καταγωγές των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων προέρχονται πρωτίστως από μία μόνο ομάδα γονιδίων και δείχνουν πολύ στενή γενετική συγγένεια (χαμηλή γενετική διαφοροποίηση), με Ιταλικές και Λιβανέζικες πατρικές καταγωγές.

Όσον αφορά την πιο πρόσφατη καταγωγή (από την προηγούμενη χιλιετία), όπως διαφαίνεται από τον καταμερισμό των απλοτύπων, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μοιράζονται πολύ περισσότερους απλότυπους μεταξύ τους από οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής (7 με 8 τοις εκατό των συνολικών απλοτύπων), ενώ οι Τουρκοκύπριοι μοιράζονται περίπου επίσης ένα 3 τοις εκατό απλοτύπων με Τούρκους της ηπειρωτικής Τουρκίας, και σε μικρότερο βαθμό με τους Βορειοαφρικανούς.

Από την άποψη της συχνότητας απλο-συστάδων Υ, και πάλι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι παρουσιάζουν πολύ παρόμοιες κατανομές, με τις κυριότερες απλο-συστάδες και στους δυο να είναι οι J2a-M410, Ε-Μ78 και G2-P287. Συνολικά, οι Ελληνοκύπριοι έχουν επίσης μια παρόμοια κατανομή απλο-συστάδων Υ με μη τουρκικούς ανατολικούς και νοτιοδυτικούς πληθυσμούς του Καυκάσου, καθώς και με τους Κρητικούς Έλληνες.

Οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν μια μικρή μετατόπιση προς τους Τουρκικούς πληθυσμούς, λόγω της παρουσίας απλο-συστάδων Υ ανατολικής Ευρασίας (μερικές από τις οποίες πιθανής οθωμανικής προέλευσης). Συνολικά, η ανάλυση των χρωμοσωμάτων Y που πραγματοποιήθηκε με τη χρησιμοποίηση τόσο του απλότυπου Y-STR όσο και των δυαδικών δεδομένων της απλο-συστάδας Υ, θέτει τον Κύπριο στη μέση ενός γενετικού συνεχούς που εκτείνεται από το Levant στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και αποκαλύπτει ότι παρά κάποιες διαφορές στη δομή κατανομής απλοτύπων και δομής απλο-συστάδων, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μοιράζονται κυρίως μια κοινή προ-οθωμανική πατρική καταγωγή.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 344 Ελληνοκύπριοι χωρίς βιολογική σχέση, επιλέχθηκαν από τον γενικό πληθυσμό. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε με διαστρωμάτωση ανά περιοχή και περιλάμβανε ανδρικό πληθυσμό Ελληνοκυπρίων από όλες τις επτά κύριες πόλεις (αστικές και αγροτικές περιοχές) του νησιού: Λευκωσία (Κεντρική) 78, Λεμεσός (Νότια) 75, Αμμόχωστος (Ανατολικά) 42, Λάρνακα (Νοτιοανατολικά) 42, Πάφος (Νοτιοδυτικά) 27, Κερύνεια (Βόρεια) 42, και Μόρφου (Βορειοδυτικά) 38.

Για λόγους σύγκρισης, αναλύθηκε επίσης ένα δείγμα τουρκοκυπριακού πληθυσμού 380 απλοτύπων Y-STR, το οποίο προήλθε από μια προηγούμενη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals Of Human Biology.

Παραπομπές

Alexandros Heraclides et al. Y-chromosomal analysis of Greek Cypriots reveals a primarily common pre-Ottoman paternal ancestry with Turkish Cypriots. PLOS ONE (2017). DOI: doi.org/10.1371/journal.pone.0179474

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *