Ο ιός Ζήκα μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία, ενεργοποιώντας ένα ανθρώπινο ανοσοποιητικό μόριο

Ιός Ζήκα

Για πρώτη φορά, ερευνητές έχουν προσδιορίσει ένα μηχανισμό με τον οποίο ο ιός Ζήκα μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου. Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, δείχνει επίσης ότι η αναστολή αυτού του μηχανισμού, μειώνει τις βλάβες των κυττάρων του εγκεφάλου, μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της προγεννητικής λοίμωξης από τον ιό Ζήκα.

Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του πρώτου τριμήνου του ανθρώπινου εγκεφάλου με βάση βλαστικά κύτταρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός Ζήκα ενεργοποιεί το μόριο TLR3, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως από τα ανθρώπινα κύτταρα για την άμυνα τους ενάντια στην εισβολή ιών. Με τη σειρά του το υπερ-ενεργοποιημένο μόριο TLR3, απενεργοποιεί γονίδια τα οποία τα βλαστικά κύτταρα χρειάζονται για να σχηματίζουν εγκεφαλικά κύτταρα και ενεργοποιεί γονίδια που προκαλούν την κυτταρική απόπτωση. Όταν οι ερευνητές ανέστειλαν το μόριο TLR3, η βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα μειώθηκε στο τρισδιάστατο μοντέλο.

«Όλοι έχουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που εξελίχθηκε ειδικά για την καταπολέμηση των ιών, αλλά στην περίπτωση του Ζήκα, ο ιός μετατρέπει αυτό το ίδιο μηχανισμό άμυνας εναντίον μας», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Με την ενεργοποίηση του μορίου TLR3, ο ιός μπλοκάρει τα γονίδια τα οποία λένε στα βλαστικά κύτταρα σε πια μέρη του εγκεφάλου να εξελιχθούν. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε αναστολείς του μορίου που μπορούν να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία από το να συμβεί».

Ενώ τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, εντούτοις έχει διεξαχθεί μόνο σε κύτταρα ανθρώπου και ποντικιού που έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Επιπλέον, το στέλεχος του ιού Ζήκα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη (MR766) προέρχεται από την Ουγκάντα, ενώ η τρέχουσα επιδημία Ζήκα στην Λατινική Αμερική περιλαμβάνει ένα ελαφρώς διαφορετικό στέλεχος που προέρχεται από την Ασία.

«Χρησιμοποιήσαμε αυτό το τρισδιάστατο μοντέλο της πρώιμης ανάπτυξης του ανθρώπινου εγκεφάλου για να μας βοηθήσει να βρούμε ένα μηχανισμό με τον οποίο ο ιός Ζήκα προκαλεί μικροκεφαλία στην ανάπτυξη των εμβρύων», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. «αλλά αναμένουμε ότι άλλοι ερευνητές τώρα θα χρησιμοποιήσουν επίσης την ίδια δυνατότητα κλιμάκωσης, για την αναπαραγωγή του συστήματος για τη μελέτη άλλων πτυχών της λοίμωξης και της δοκιμής δυνητικών θεραπειών».

Παραπομπές

Dang and Tiwari et al. Zika Virus Depletes Neural Progenitors in Human Cerebral Organoids through Activation of the Innate Immune Receptor TLR3. Cell (2016). DOI: 10.1016/j.cell.2016.04.059

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *