Οι Περσείδες φέτος υπόσχονται μια αξέχαστη θέαση με τον νυχτερινό ουρανό χωρίς φεγγάρι

2015Perseidmeteorshower

Ο Αύγουστος, είναι ο μήνας των διακοπών και της χαλάρωσης για τους περισσότερους. Πέραν από τις διακοπές όμως, ο μήνας αυτός κάθε χρόνο από τις 9 μέχρι τις 14 Αυγούστου θέτει ένα θεσπέσιο νυχτερινό show βροχής διαττόντων ή μετεώρων τα γνωστά μας πεφταστέρια.

Φέτος αυτή η βροχή των διαττόντων, όπου η κορύφωση του φαινομένου θα είναι στις 12 και 13 Αυγούστου, υπόσχεται μια εξαιρετική παρακολούθηση των πεφταστεριών, για όσους και όσες θα έχουν την υπομονή να τα παρακολουθήσουν, καθότι το φεγγάρι θα είναι απών από τον νυχτερινό ουρανό κατά την περίοδο της κορύφωσης, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη ευκαιρία.

Η βροχή των διαττόντων αυτών, συμβαίνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο και ονομάζεται «Περσείδες», λόγω του ότι τα πεφταστέρια φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα. Με τον νυχτερινό ουρανό χωρίς φεγγάρι, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και μέχρι 100 διάττοντες κάθε ώρα, κατά τις δύο μέρες της κορύφωσης.

Perseid_Vic_radiants

Για την παρακολούθηση των Περσείδων κατά τις νυχτερινές ώρες, κοιτάξτε βορειοανατολικά προς τον αστερισμό του Περσέα, κάτω από τον αστερισμό της Κασσιόπης με το χαρακτηριστικό σχήμα W.

Τα σωματίδια σκόνης που δημιουργούν τις περσείδες προέρχονται από τον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο μια φορά κάθε 130 χρόνια. Η τελευταία φορά που πέρασε από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα ήταν το 1992.

Αυτά τα σωματίδια σκόνης προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 59 χιλιομέτρων την ώρα, και λόγο της τριβής τους με τα μόρια της ατμόσφαιρας καίγονται αφήνοντας πίσω τους τις χαρακτηριστικές γραμμές φωτός που ονομάζουμε πεφταστέρια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *