Οι φετινές Περσείδες ίσως προσφέρουν μέχρι και 200 μετέωρα ανά ώρα

Περσείδες

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, το πέρασμα της Γης από τα απομεινάρια του κομήτη Swift-Tuttle, προσφέρει μια εκπληκτική νυχτερινή θέαση πεφταστεριών, ένα φαινόμενο που ονομάζεται Περσείδες.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια από τον κομήτη εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ταχύτητα 60 χιλιάδων μέτρων ανά δευτερόλεπτο και καίγονται σε θερμοκρασίες από 3 χιλιάδες μέχρι 10 χιλιάδες βαθμούς κελσίου αφήνοντας την χαρακτηριστική γραμμή στον νυχτερινό ουρανό.

Σε μια κανονική χρονιά, οι Περσείδες είναι η πιο θεαματική βροχή μετεωριτών που μπορούμε να δούμε. Συνήθως μπορούμε να δούμε γύρω στα 60 έως 100 μετέωρα την ώρα.

Για παρακολούθηση του φαινομένου μετά τις 11 το βράδυ, με καθαρό ουρανό κοιτάξτε βορειοανατολικά προς τον αστερισμό του Περσέα

Για παρακολούθηση του φαινομένου μετά τις 11 το βράδυ, με καθαρό ουρανό, κοιτάξτε βορειοανατολικά προς τον αστερισμό του Περσέα

Φέτος όμως οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι τα μετέωρα μεταξύ των ημερών 11 και 12 Αυγούστου όπου το φαινόμενο θα είναι στο ναδίρ του, κάτω από ιδανικές συνθήκες, ίσως φθάσουν τον αριθμό των 150 ή 200 ανά ώρα.

Οι αστρονόμοι συνιστούν να περιμένουμε μέχρι τα μεσάνυχτα για να αρχίσουμε την παρακολούθηση του φαινομένου. Ο ουρανός θα είναι πιο σκούρος τότε και ο αστερισμός του Περσέα (οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό αυτό, καθότι φαίνονται να προέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο του ουρανού), θα είναι σε υψηλότερο σημείο στον ουρανό. Οι αστρονόμοι συμβουλεύουν επίσης να δώσουμε στα μάτια μας περίπου 45 λεπτά για να προσαρμοστούν πλήρως στο σκοτάδι για την παρακολούθηση των μετεωριτών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *