Ανασκαφές έφεραν στο φώς εργαλεία που τοποθετούν τη πρώτη χρήση εργαλείων από το γένος Homo ακόμα πιο πίσω

CalAcademy_Viktor_Deak_resized_A_-afarensis-using-stone-tools

Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο Stony Brook των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Paleoanthropology Society, που πραγματοποιήθηκε στο San Francisco, πως έχουν ανακαλύψει εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου 800.000 χρόνια πρίν από τη μέχρι σήμερα αποδεκτή χρονολογία χρήσης εργαλείων.

Η αρχαιολογική σκαπάνη, σήμερα, τοποθετεί τη πρώτη χρήση των εργαλείων από τους προγόνους μας, στα 2,6 εκατομμύρια χρόνια πρίν (εργαλεία τα οποία βρέθηκαν στη περιοχή Gona της Αιθιοπίας , μία χρονολογία η οποία έρχεται σε συμφωνία με την επικρατούσα θεωρία που τοποθετεί την εμφάνιση των πρώτων μελών του γένους Homo 2,8 εκατομμύρια χρόνια πρίν. Οι αρχαιολόγοι όμως από το πανεπιστήμιο Stony Brook, αμφισβητούν αυτή την ημερομηνία και προτείνουν ότι η πρώτη χρήση εργαλείων έγινε ακόμα πιό παλιά γύρω στα 3,3 εκατομμύρια χρόνια. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο πιό πάνω συμπέρασμα, χρονολογώντας εργαλεία, τα οποία έχουν βρεί και θεωρούν ως το πρώτο χρήστη εργαλείων τον Australopithecus ή τον Kenyanthropus.

Τα εργαλεία βρέθηκαν σε μια περιοχή η οποία είναι γνωστή ως Lomekwi 3 στη Κένυα. Μερικά εργαλεία τα οποία βρέθηκαν εξ αρχής στην επιφάνεια οδήγησαν στην ανασκαφή. Ανάμεσα στα εργαλεία που βρέθηκαν περιλαμβάνονται πυρήνες, (επεξεργασμένες πέτρες), κομμάτια από επεξεργασμένες πέτρες, και αμόνια (πέτρες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή των εργαλείων). Η ομάδα των αρχαιολόγων δήλωσε πως τα εργαλεία που βρέθηκαν ήταν “κατεργασμένα”, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πέτρα η οποία έχει σκόπιμα πελεκηθεί για να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο.

Η ομάδα των αρχαιολόγων χρησιμοποίησε μια τεχνική για να χρονολογήσει τα εργαλεία, η οποία βασίζεται στην σημείωση αλλαγών του μαγνητικού πεδίου της Γης, μέσα από δείγματα του εδάφους όπου έχουν βρεθεί τα εργαλεία. Η ανακάλυψη οστών, σε μία έρευνα που έγινε το 2010, πάνω στα οποία βρέθηκαν σημάδια από εργαλεία, τα οποία χρονολογήθηκαν στα 3,4 εκατομμύρια χρόνια πρίν, φαίνεται να συμφωνεί με τη νέα αυτή χρονολογία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *