Οι ιοί κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα της Γης και στη συνέχεια εναποτίθενται στην επιφάνεια της

Οι ιοί πέφτουν πίσω στη Γη κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Society for Microbial Ecology Journal.

“Κάθε ημέρα, πάνω από 800 εκατομμύρια ιοί κατατίθενται ανά τετραγωνικό μέτρο πάνω από το πλανητικό οριακό στρώμα”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές. “Περίπου 20 χρόνια πριν ξεκινήσαμε την αναζήτηση γενετικά παρόμοιων ιών οι οποίοι εμφανίζονται σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο”.

“Αυτή η υπεροχή των ιών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα πιθανότατα εξηγεί γιατί είναι πολύ πιθανό να έχεις έναν ιό ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί μέσω της ατμόσφαιρας από μια ήπειρο να κατατεθεί σε μια άλλη”.

Τα βακτήρια και οι ιοί μεταφέρονται προς στην ατμόσφαιρα πάνω σε μικρά σωματίδια από σκόνη στο εδάφους και από θαλασσοταραχές στη θάλασσα.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πόσο από αυτό το υλικό μεταφέρεται πάνω από το πλανητικό όριο στρώμα πάνω από 2,5 με 3 χιλιόμετρα. Σε αυτό το υψόμετρο, τα σωματίδια υπόκεινται σε μεταφορά μεγάλων αποστάσεων σε αντίθεση με τα σωματίδια που βρίσκονται χαμηλότερα στην ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις ψηλά στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα της Ισπανίας, η ερευνητική ομάδα βρήκε δισεκατομμύρια ιούς και δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια τα οποία κατατίθωνταν ανά τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα.

Οι ρυθμοί απόθεσης για ιούς ήταν εννέα έως 461 φορές μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς για τα βακτήρια.

“Τα βακτήρια και οι ιοί συνήθως εναποτίθενται στη Γη μέσω συμβάντων βροχής και εισβολών από τη σκόνη της Σαχάρας”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Ωστόσο, η βροχή ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην απομάκρυνση των ιών από την ατμόσφαιρα.”

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η πλειονότητα των ιών είχαν βρεθεί στην ατμόσφαιρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ιοί τείνουν να μεταφέρονται πάνω σε μικρότερα, ελαφρύτερα, οργανικά σωματίδια αιωρούμενα στον αέρα και φυσικό αέριο, που σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα.

Παραπομπές

Isabel Reche et al. Deposition rates of viruses and bacteria above the atmospheric boundary layer. International Society for Microbial Ecology Journal (2018). DOI: 10.1038/s41396-017-0042-4

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *