Η βιταμίνη D προστατεύει από τα κρυολογήματα και τη γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων με ανεπάρκεια της βιταμίνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Metical Journal.

Οι οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι μια σημαντική αιτία της παγκόσμιας νοσηρότητας και θνησιμότητας οι οποίες περιλαμβάνουν οτιδήποτε από το κοινό κρυολόγημα, μέχρι την βρογχίτιδα και πνευμονία και έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης D.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις σε ορισμένα βακτήρια και ιούς, αλλά τυχαιοποιημένες μελέτες των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη της οξείας λοίμωξης της αναπνευστικής οδού έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Για την επίλυση αυτών των διαφορών, μια διεθνής ομάδα ερευνητών, έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει τη συνολική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σχετικά με τον κίνδυνο οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και να εντοπίσει τους παράγοντες που τροποποιούν αυτό το αποτέλεσμα.

Διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση στοιχείων από 11.321 συμμετέχοντες σε 25 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε 14 χώρες.

Ενώ οι παραδοσιακές μετα-αναλύσεις συγκρίνουν τον μέσο όρο των δεδομένων από όλους τους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη, η μετά-ανάλυση των δεδομένων κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά διαχωρίζει τα δεδομένα και παράγει μια υψηλότερη ανάλυση των δεδομένων από άλλες μελέτες.

«Για τις ανάγκες της μελέτες χρησιμοποιήσαμε 23 επιλέξιμες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (συνολικά 11.321 συμμετέχοντες, ηλικίας 0-95 ετών). Ατομικά στοιχεία συμμετέχων ελήφθησαν για 10.933 (96,6%) συμμετέχοντες», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Μετά από προσαρμογή για άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D οδήγησαν σε μείωση κατά 12 τοις εκατό του ποσοστού των συμμετεχόντων που βίωσαν τουλάχιστον μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν το όφελος ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα των συμμετεχόντων που λάμβανε ημερήσια ή εβδομαδιαία βιταμίνη D χωρίς επιπλέον μεγάλη δόση. Και τα προστατευτικά αποτελέσματα σε αυτή την ομάδα ήταν ισχυρότερα σε αυτούς με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D.

«Η χρήση της βιταμίνης D ήταν ασφαλής. Δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σπάνιες, και ο κίνδυνος τέτοιων ενεργειών ήταν ο ίδιος μεταξύ των συμμετεχόντων που τυχαιοποιήθηκαν ως ομάδες ελέγχου και παρέμβασης», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των μυών. Η ανάλυσή μας έδειξε επίσης ότι βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την οξεία αναπνευστική λοίμωξη».

Η βιταμίνη D θεωρείται ότι προστατεύει έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενισχύοντας τα επίπεδα των αντιμικροβιακών πεπτιδίων στους πνεύμονες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ταιριάζουν με τις παρατηρήσεις ότι τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι πιο συχνή τον χειμώνα και την άνοιξη, όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι στα χαμηλότερα επίπεδα.

Μπορούν επίσης να εξηγήσουν γιατί η βιταμίνη D προστατεύει από κρίσεις άσθματος, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Παραπομπές

Adrian R Martineau et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. British Metical Journal (2017). DOI: 10.1136/bmj.i6583

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *