Τι είναι η ωορρηξία;

Ωορρηξία

Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα όταν ένα ωάριο κινείται από τις ωοθήκες στις σάλπιγγες και είναι έτοιμο για γονιμοποίηση. Εμφανίζεται στο μέσο του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας, αλλά ο χρόνος ποικίλλει για κάθε γυναίκα.

Εμμηνορρυσιακός κύκλος

Στην ηλικία των 20 εβδομάδων, ένα θηλυκό έμβρυο έχει 2 εκατομμύρια ανώριμα ωάρια μέσα στις ωοθήκες του, αλλά χάνει το 75 τοις εκατό αυτών των ωαρίων από τη στιγμή που γεννιέται. Αυτό αφήνει τις περισσότερες γυναίκες με μισό εκατομμύριο ανώριμα ωάρια. Τα ωάρια ωριμάζουν πλήρως τη στιγμή που το θηλυκό μπαίνει στην εφηβεία.

Όταν ένα ωάριο κινείται μέσα στις σάλπιγγες, ένα σπερματοζωάριο μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταφερθεί στη μήτρα και να εξελιχθεί σε ένα έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τα τοιχώματα της μήτρας χοντραίνουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για το γονιμοποιημένο ωάριο,  αλλά αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η μήτρα αποβάλλει αυτή την επιπλέον επένδυση στα τοιχώματά της, προκαλώντας τη μηνιαία αιμορραγία μιας έμμηνης ρύσης. Έχοντας μια περίοδο όμως, δεν σημαίνει πάντοτε μια ωορρηξία.

Πολλές γυναίκες έχουν ένα κύκλο ωορρηξίας (η δημιουργία του επιπλέον τοιχώματος στη μήτρα), διότι φτιάχνουν οιστρογόνα. Αλλά όταν η επένδυση αυτή φτάνει σε συγκεκριμένο πάχος, πέφτει και μια γυναίκα μπορεί να αιμορραγεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Όταν μια γυναίκα η οποία έχει μια κανονική ωορρηξία, φτιάχνει την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία οδηγεί σε μια πιο ελεγχόμενη αιμορραγία.

Προβλήματα ωορρηξίας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να βιώνει προβλήματα ωορρηξίας. Μερικές γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν φραγμένες σάλπιγγες λόγω της φλεγμονώδους νόσου της πυελού, ενδομητρίωση ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για έκτοπη κύηση. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), προβλήματα με τον θυροειδή και άλλες συνθήκες μπορεί να κάνουν τις ωοθήκες λιγότερο πιθανό να παράγουν ένα ωάριο.

Προβλήματα με την ωορρηξία είναι μόνο μια πιθανή αιτία για την υπογονιμότητα. Περίπου 12 τοις εκατό των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 15 έως 44 έχουν δυσκολία να μείνουν έγκυες ή να παραμείνουν έγκυες. Σωματικά προβλήματα με τη μήτρα και τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να είναι κάποιες άλλες αιτίες για τη στειρότητα.

Συγχρονισμός

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η ωορρηξία συμβαίνει πάντα ακριβώς 14 ημέρες μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Αλλά ο χρόνος ποικίλλει για κάθε γυναίκα, συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ημερών 11 και 21 του έμμηνου κύκλου. Αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ωορρηξία, σύμφωνα με στοιχεία από μελέτες.

Άλλα θηλαστικά εκτός από τους ανθρώπους και τους πιθήκους, περνούν από ένα «κύκλο οίστρου», αντί ενός εμμηνορροϊκού κύκλου. Σε αυτόν τον κύκλο, τα θηλυκά είναι μόνο σεξουαλικά ενεργά μόνο κατά τη διάρκεια της φάσης του οίστρου τους.

Τόσο τα ανθρώπινα θηλυκά όσο και τα θηλυκά των πιθήκων μπορούν να είναι σεξουαλικά ενεργά ανά πάσα στιγμή στους κύκλους τους. Ωστόσο, τα θηλαστικά με κύκλους οίστρου δεν έχουν έμμηνο ρύση, διότι η μήτρα απορροφά την επένδυση, αντί να την αποβάλλει.

Η διαδικασία από την ωορρηξία στη γονιμοποίηση του ωαρίου και την εμφύτευση του στα τοιχώματα της μήτρας

Η διαδικασία από την ωορρηξία στη γονιμοποίηση του ωαρίου και την εμφύτευση του στα τοιχώματα της μήτρας

Χαμένες περίοδοι

Η αμηνόρροια είναι η απουσία μίας ή περισσότερων χαμένων εμμηνορροϊκών περιόδων. Ενώ η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν μια γυναίκα έχει καθυστέρηση στη περίοδό της, δεν είναι ο μόνος λόγος για αυτή την καθυστέρηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη αποδιοργάνωση του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας.

Ο έμμηνος κύκλος ρυθμίζεται από το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο απελευθερώνει τις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών ορμονών οιστρογόνη και προγεστερόνη μέσα στο σώμα. Αυτές οι ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια του έμμηνου κύκλου, επιτρέποντας στο ωάριο να ωριμάσει και τελικά να απελευθερωθεί εντός της μήτρας.

Αλλά πολλές διαφορετικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές ανισορροπίες και να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση, συμπεριλαμβανομένων του υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα), υπερθυρεοειδισμού (υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας), αδένωμα της υπόφυσης και επινεφριδιακή ανεπάρκεια (μια κατάσταση κατά την οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ορισμένων ορμονών).

Συναισθηματική ή σωματική καταπόνηση μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ωορρηξία και, ως εκ τούτου, την έμμηνο ρύση. Το σοβαρό στρες προκαλεί μια μείωση στην ποσότητα της ορμόνης γοναδοτροπίνη (GnRH) που απελευθερώνεται, η οποία παράγεται από το σώμα. Η σωστή ποσότητα της ορμόνης αυτής, η οποία ελέγχει την απελευθέρωση των ορμονών όπως της ωοθυλακιοτρόπης ορμόνης (FSH) και των οιστρογόνων, είναι απαραίτητη για την ωορρηξία. Το άγχος κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της ωορρηξίας, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση της περιόδου σε μια γυναίκα.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε σωματικά έντονη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να εμφανίσουν καθυστέρηση στον έμμηνο κύκλο τους ή δεν βλέπουν καθόλου περίοδο. Οι επιστήμονες έχουν διάφορες θεωρίες για το γιατί η ακραία σωματική δραστηριότητα διαταράσσει τον έμμηνο κύκλο, οι οποίες κυμαίνονται από το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους στην κακή διατροφή και την ταχεία απώλεια βάρους. Κάποιες μελέτες για παράδειγμα υποδηλώνουν ότι ένα υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος, ένα που είναι 10 τοις εκατό κάτω από το φυσιολογικό βάρος, διακόπτει πολλές ορμονικές λειτουργίες και μπορεί να διακόψει την ωορρηξία. Αυτές οι ίδιες οι θεωρίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξήγηση γιατί ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η ανορεξία, η παχυσαρκία και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερημένες περιόδους.

Ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας, μπορεί επίσης να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση. Και ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βαρβιτουρικών (ηρεμιστικά), των κορτικοστεροειδών και τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα, έχουν βρεθεί επίσης να διαταράσσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Εμμηνόπαυση

Αν μια γυναίκα είναι μεταξύ των ηλικιών 45 και 51, μια χαμένη περίοδος μπορεί να είναι ένα σημάδι της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν το σώμα ξεμείνει από τα ωάρια και σταματά την ωορρηξία. Συχνά, οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περίοδο για πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό της ωορρηξίας, αλλά οι περίοδοι αυτές μπορούν να γίνουν απρόβλεπτες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *