Γιατί το συχνό σεξ κάνει τις γυναίκες πιο γόνιμες

ultrasound2_1170-770x460

Ερευνητές αναφέρουν σε δυο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Fertility and Sterility και Physiology and Behaviors, ότι έχουν κατανοήσει γιατί το συχνό σεξ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ακόμα και όταν βρίσκεται έξω από τη περίοδο ωορρηξίας.

Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν τελικά να αλλάξουν τις συστάσεις που δίνονται σχετικά με το πόσο συχνά ζευγάρια να έχουν σεξουαλική επαφή που προσπαθούν να κάνουν παιδί και θα μπορούσαν επίσης να έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση ατόμων με αυτοάνοσες διαταραχές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μεταβολές στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννησης καθώς και αλλαγές στην ανοσία κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Οι νέες όμως αυτές μελέτες είναι οι πρώτες που δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα παίζει ρόλο σε αυτές τις αλλαγές με σαφείς διαφορές που διαπιστώθηκαν στις ανοσολογικές ρυθμίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές έναντι γυναικών που είναι σεξουαλικά εγκρατείς.

Τα αποτελέσματα των ερευνών βασίζονται σε δεδομένα που λήφθηκαν για ολόκληρο τον εμμηνορρυσιακό κύκλο τριάντα γυναικών, από τις οποίες οι μισές ήταν σεξουαλικά ενεργές και οι άλλες μισές σεξουαλικά εγκρατείς.

«Είναι μια κοινή σύσταση ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό θα πρέπει να συμμετάσχουν σε τακτικές σεξουαλικές επαφές για να αυξήσουν τις πιθανότητες η γυναίκα να μείνει έγκυος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης μη γόνιμης περιόδου, αν και δεν είναι σαφές πως αυτό λειτουργεί», αναφέρει στη μελέτη η Tierney Lorenz ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Kinsey του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και συν-συγγραφές των μελετών. «Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει το σώμα να προωθήσει τύπους ανοσίας που υποστηρίζουν τη σύλληψη».

Παραπομπές

Η 1η μελέτη – Sexual activity modulates shifts in TH1/TH2 cytokine profile across the menstrual cycle: an observational study

Η 2η μελέτη – Interaction of menstrual cycle phase and sexual activity predicts mucosal and systemic humoral immunity in healthy women

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *