Γιατί τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο

autumn-leaves-wallpaper-15644

Πολλά είδη δέντρων ρίχνουν τα φύλλα τους ως μια στρατηγική για να επιβιώνουν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σε εύκρατα δάση σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο καθώς ο κρύος καιρός φθάνει. Σε τροπικά και υποτροπικά δάση, τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους κατά την έναρξη της εποχής της ξηρασίας. Τα δέντρα που χάνουν όλα τα φύλλα τους για ένα μέρος του έτους είναι γνωστά ως φυλλοβόλα δέντρα, ενώ εκείνα που δεν το κάνουν λέγονται αειθαλή δέντρα.

Τα περισσότερα φυλλοβόλα δέντρα έχουν πλατιά φύλλα που είναι ευαίσθητα σε ζημιά κατά τη διάρκεια κρύου ή ξηρού καιρού. Σε αντίθεση, τα περισσότερα αειθαλή δέντρα, είτε ζουν σε θερμά, υγρά κλίματα ή έχουν βελόνες αντί φύλλα που έχουν αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις στη φύση, όπως ένα είδος πεύκου που ρίχνει τις βελόνες του κάθε φθινόπωρο και βελανιδιές που διατηρούν πλατιά φύλλα για ολόκληρο το έτος, ακόμη και σε σχετικά δροσερά κλίματα.

Ρίχνοντας τα φύλλα τους τα δέντρα διατηρούν την ενέργεια τους και συγκρατούν το νερό τους. Καθώς δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως το κρύο φθάνουν, ορμόνες στα δέντρα ενεργοποιούν τη διαδικασία της αποκοπής κατά τη διάρκεια της οποίας τα φύλλα αποκόπτονται από εξειδικευμένα κύτταρα. Κατά την έναρξη της διαδικασίας αποκοπής, τα δέντρα απορροφούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα φύλλα τους και τα αποθηκεύουν για μελλοντική χρήση στις ρίζες τους. Η χλωροφύλλη, η χρωστική ουσία που δίνει το πράσινο χρώμα, είναι ένα από τα πρώτα μόρια το οποίο κατατμήται στα θρεπτικά συστατικά του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα δέντρα γίνονται κόκκινα, πορτοκαλί και χρυσαφί κατά τη διάρκεια της πτώσης των φύλλων. Στο τέλος της διαδικασίας αποκοπής, όταν όλα τα φύλλα έχουν πέσει, ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων καλύπτει την εκτεθειμένη περιοχή.

Η αποβολή των φύλλων μπορεί επίσης να βοηθήσει τα δέντρα για να γονιμοποιηθούν την επόμενη άνοιξη. Χωρίς φύλλα που μπορεί να κλείνουν τις οδούς, η γύρη μπορεί να ταξιδέψει σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να φτάσει περισσότερα σε δέντρα.

Καταληκτικά η αποβολή των φύλλων από πολλά είδη δέντρων είναι μια στρατηγική για την επιβίωση τους από το κρύο ή τον ξηρό καιρό. Τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους ενεργά, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φυλλόπτωση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *