Με τη χρήση λογισμικού μπορούμε τώρα να δούμε το κόσμο μέσα από τα μάτια των ζώων

640_lizard-colour

Λογισμικό το οποίο μετατρέπει τις ψηφιακές φωτογραφίες σε αναπαραστάσεις το πώς τα ζώα βλέπουν τον κόσμο θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις που αφορούν τα οπτικά ερεθίσματα και κάλυψης των ζώων και φυτών.

Ενώ οι άνθρωποι και τα περισσότερα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν όραση που είναι ευαίσθητη στο κόκκινο, το πράσινο και το μπλε φως, πολλά θηλαστικά είναι ευαίσθητα μόνο στο μπλε και το κίτρινο, ενώ τα περισσότερα πουλιά, ερπετά, αμφίβια και πολλά έντομα βλέπουν τέσσερα χρώματα ή περισσότερα και είναι επίσης ευαίσθητα στην υπεριώδη περιοχή που για τον άνθρωπο είναι αόρατη.

Η μετατροπή των ψηφιακών εικόνων έτσι ώστε να αναπαριστούν την όραση των ζώων, προηγουμένως ήταν δύσκολο να γίνει, αλλά τώρα ερευνητές του πανεπιστημίου του Έξετερ έχουν δημιουργήσει ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους επιστήμονες να βαθμονομήσουν τις εικόνες τους, εισάγοντας πολλαπλά στρώματα, όπως το ορατό και το υπεριώδες κανάλι, μετατρέποντας τις εικόνες σε αναπαραστάσεις της όρασης των ζώων.

«Το να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια άλλου ζώου έχει γίνει τώρα πολύ ευκολότερη χάρη στο νέο λογισμικό μας», δήλωσε ο Jolyon Troscianko, συν συγγραφέας της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Methods in Ecology & Evolution.

«Το λογισμικό μας, μας επιτρέπει τη βαθμονόμηση εικόνων και τη μετατροπή τους σε όραση των ζώων, έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε το πώς η σκηνή μπορεί να μοιάζει στους ανθρώπους και μη ανθρώπους εξίσου. Ελπίζουμε ότι και άλλοι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να τους βοηθήσει με την ανάλυση των ψηφιακών τους εικόνων», δήλωσε επίσης ο Jolyon Troscianko.

Παραπομπές

Η μελέτη – Image calibration and analysis toolbox – a free software suite for objectively measuring reflectance, color and pattern

Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα εδώ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *