Φερομόνες από σκουλήκια ενεργοποιούν τις άμυνες των φυτών

leaves

Tα φυτά μπορούν να «αισθανθούν» τα παρασιτικά νηματώδη σκουλήκια στο έδαφος, αντιλαμβανόμενα τα χημικά τους σήματα, ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Φυτικών Ερευνών Boyce Thompson.

Όταν τα φυτά ανιχνεύουν φερομόνες που εκπέμπονται από νηματώδη σκουλήκια, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για την προστασία τους. Αυτή η χημική προειδοποίηση δεν πυροδοτεί μόνο τις άμυνες εναντίων των νηματωδών, αλλά επίσης εναντίων βακτηρίων, μυκήτων και ιογενών λοιμώξεων. Αυτή η ανακάλυψη που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature Communications, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την παραγωγή μιας μη τοξικής γεωργικής αγωγής κατά των νηματωδών και άλλων παρασίτων.

«Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη ότι τα φυτά μπορούν να αντιλαμβάνονται χημικά σήματα από ένα ζώο – η έρευνα μας αυτή παρέχει μερικές από τις αποδείξεις για αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Daniel Klessig. «Αυτή η ανακάλυψη έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες για την προστασία των φυτών κατά των παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων, με τη χρήση ουσιών που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον», πρόσθεσε επίσης ο Klessig.

Τα νηματώδη, τα οποία είναι μικροσκοπικά σκουλήκια τα οποία ζουν σχεδόν παντού, επικοινωνούν μεταξύ τους με τη χρήση χημικών φερομόνων που ονομάζονται  ascarosides. Αυτές οι ενώσεις η οποίες εκκρίνονται από το σώμα των σκουληκιών ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των σκουληκιών. Με την παρακολούθηση αυτών των χημικών σημάτων, τα φυτά μπορούν να «αισθανθούν» κατά πόσον βρίσκονται υπό επίθεση.

Σε μελλοντική εργασία, οι ερευνητές σκοπεύουν να προσδιορίσουν τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί τα φυτά για να ανιχνεύσει τις χημικές αυτές ενώσεις των παρασιτικών νηματωδών και να αποκαλύψει το μηχανισμό ή τους μηχανισμούς που διέπουν αυτή την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνδέσεις – Links

The Paper – Conserved nematode signalling molecules elicit plant defenses and pathogen resistance

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *